Η Eurobank μελετά την πρόταση εξαγοράς της από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας

09:02 6/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην Αθήνα, η Εθνική Τράπεζα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα αξιολογήσει

περαιτέρω, με εποικοδομητικό πνεύμα, την προτεινόμενη επιχειρηματική ενοποίηση με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στην χώρα, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 170 έτη ζωής,

Ιδρύθηκε το 1841 ως εμπορική τράπεζα και μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 είχε το εκδοτικό προνόμιο. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την ίδρυσή του το 1880.

Το 1953 η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την “Τράπεζα Αθηνών”, που είχε ιδρυθεί το 1893.

Οι λογαριασμοί καταθέσεων που υπάρχουν στην τράπεζα ξεπερνούν τα εννέα εκατομμύρια και άνω του ενάμιση εκατομμυρίου λογαριασμοί χορηγήσεων.

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία “Ευρωεπενδυτική Τράπεζα” και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η Τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους,

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση ξεκινάει μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων ταυτόχρονα με την αυτόνομη ανάπτυξη του δικτύου της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα (ο “Προτείνων”) ανακοινώνει την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης (η “Δημόσια Πρόταση”), για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών με ονομαστική αξία 2.22 ευρώ έκαστη έκδοσης της Eurobank.

Ο Προτείνων προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία (κατόπιν αναπροσαρμογής της ονομαστικής αξίας) 1 ευρώ ανά μετοχή έκδοσης του Προτείνοντος με σχέση 58 νέες μετοχές του Προτείνοντος έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank.

Οι Μετοχές είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ ευρώ και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε 603 εκατομμύρια ευρώ.

Η ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης τελεί υπό την αίρεση σειράς εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ. Μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του μετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη Δημόσια Πρόταση.

Μετά την Ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, ο Προτείνων προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση με την Eurobank.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως τονίζεται στη

Keywords
Τυχαία Θέματα