Η ανάπλαση του παλιού λιμανιού Λεμεσού στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εσωτερικών

16:29 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY


Διχογνωμία μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών προκαλεί το έργο ανάπλασης του παλιού λιμανιού της Λεμεσού, όπως αποδείχθηκε και μετά τη σημερινή επίσκεψη της Επιτροπής στην περιοχή, αφού ο Πρόεδρος της Γιάννος Λαμάρης κρίνει πως το έργο της Αρχής Λιμένων έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού έκανε λόγο για “πολεοδομικά εγκλήματα”.

Μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής περιόδευσαν το πρωί στην

περιοχή των εργασιών και ενημερώθηκαν για την πορεία τους, αλλά και για τις αντιδράσεις που προκαλεί η ανέγερση ενός μεγάλου κτιρίου στην είσοδο του παλιού λιμανιού το οποίο, σύμφωνα με όσους αντιδρούν, δεν περιλαμβανόταν στα αρχικά σχέδια.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε πως τέτοιες αναπτύξεις δίνουν ζωή στην πόλη, προοπτική και μέλλον και πως ” ένα έργο το οποίο είναι αδειοδοτημένο δεν μπορεί να έχει παρανομία, αλλά από εκεί και πέρα, ο καθένας μας μπορεί να έχει τις απόψεις του”.

Η ουσία, συνέχισε, είναι κατά πόσον αυτό το έργο συνάδει με το χώρο, είναι στα πλαίσια εκείνα τα οποία θέλει η πολιτεία και ο πολίτης και πρόσθεσε ότι “είναι θέμα υποκειμενικής άποψης η αισθητική ενός έργου”.
Ερωτηθείς αν υπήρξε αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, ο κ.Λαμάρης απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας πως “ένας διαγωνισμός δεν εφαρμόζεται, δεν υλοποιείται όπως έχει βραβευτεί, γίνεται μετά από διαβούλευση με τον ιδιοκτήτη του έργου , με τις αρχές και ολοκληρώνεται το όλο σχέδιο”.

“Εδώ υπήρχε μετακίνηση του χώρου στάθμευσης για διάφορους λόγους και υπήρχε και μετακίνηση ενός κτηρίου από ένα χώρο σε άλλο”, ανέφερε, και σημείωσε πως “το θέμα είναι αν είναι στα πλαίσια της νομιμότητας του τοπικού σχεδίου και φαίνεται ότι δεν ξεφεύγει από αυτό”.
Η Αρχή Λιμένων, συμπλήρωσε, προσφέρει στους Λεμεσιανούς ένα έργο της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ως ανταπόδοση της δραστηριοποίησής της στην πόλη και εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν κι άλλοι τομείς που θα μπορούσαν, σε συνεννόηση με τις Τοπικές Αρχές, να φέρουν έσοδα στην Αρχή, μέρος των οποίων να μετακυλήσουν για άλλα έργα υποδομής, ως προσφορά στη Λεμεσό.

Κάθετα αντίθετη ήταν η θέση του βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού, ο οποίος στις δηλώσεις του είπε ότι διαφωνεί ότι πρόκειται για ένα ανταποδοτικό έργο προς την πόλη της Λεμεσού, αφού, όπως ανέφερε, “είναι έργο που στόχο και σκοπό έχει να αυξήσει την κερδοφορία της Αρχής, ο ρόλος της οποίας θα έπρεπε να είναι να αυξήσει τα κέρδη της από τις λιμενικές εργασίες στα λιμάνια μας , με πιο ανταγωνιστικά τα λιμάνια και όχι με το να γίνει ουσιαστικά εργολάβος ανάπτυξης γης και να κτίζει στους χώρους που της έχει παραχωρήσει η Πολιτεία, για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της”.
“Εδώ έχουν γίνει πράγματα και θαύματα”, δήλωσε ο κ.Κυπριανού, ο οποίος διερωτήθηκε εάν ενισχύουμε και προστατεύουμε τον τουρισμό μας με σύγχρονες, τεράστιες, ογκώδεις αναπτύξεις ή με παραδοσιακά κτίσματα που αναδεικνύουν την ιστορικότητα της πόλης.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα