Η ανάπτυξη του πολιτισμού ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας

20:32 13/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο μας κατέχει ξεχωριστή θέση στις προτεραιότητές μας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στο Παλαιχώρι, με θέμα «Παλαιχώρι μια ζωή».

«Με αυτή την έκθεση γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια διάσωσης μιας Κύπρου που χάθηκε ανεπιστρεπτί και που παγιδεύτηκε σε φωτογραφίες που ήταν σκόρπιες εδώ και εκεί και τώρα μαζεύτηκαν σε μια ωραία έκθεση», ανέφερε ο Υπουργός, το χαιρετισμό του οποίου ανέγνωσε εκ μέρους του ο Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας Μάκης Αντωνιάδης.

Πολλές φορές, πρόσθεσε, «μια κιτρινισμένη φωτογραφία, ξεχασμένη σε κάποιο παλιό ερμάρι, με την ανεύρεση και ανάδειξή της περισώζει τη συλλογική συνείδηση, τις μνήμες του τόπου και των ανθρώπων, περισώζει ξεχασμένα συναισθήματα».

Ο κ. Αλετράρης συνέχισε λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση ενθαρρύνει την ανάπτυξη προγραμμάτων πολιτιστικής δραστηριότητας».

Για εμάς, πρόσθεσε, «το έχουμε πει και σε άλλες ευκαιρίες, ο πολιτισμός δεν είναι απλώς ένας ακόμη τομέας ευθύνης της πολιτείας».

«Η ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο μας κατέχει ξεχωριστή θέση στις προτεραιότητές μας», είπε.

Ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 μέσα στο οποίο έχουν ενταχθεί μέτρα που συμβάλλουν στην κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών, καθώς και στη διαφοροποίηση της απασχόλησης των κατοίκων στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι στο Πρόγραμμα έχει ενταχθεί για πρώτη φορά το μέτρο LEADER, μέσω του οποίου οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, στο πλαίσιο των ομάδων τοπικής δράσης, αποφασίζουν οι ίδιοι για την ανάπτυξη της περιοχής τους και υποβάλλουν σχέδια για χρηματοδότησή τους.

«Θεωρούμε ότι πρωτοβουλίες, όπως η αποψινή, που προέρχονται από τοπικούς φορείς είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας στις κοινότητες και για την εμπλοκή περισσότερων ανθρώπων, ιδίως νέων, στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι», ανέφερε.

Τέλος, ευχήθηκε «κάθε επιτυχία γιατί η προβολή του πολιτισμού μας, η διαφύλαξη της ιστορίας και της παράδοσής μας συντηρούν και ενισχύουν την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα στους σημερινούς καιρούς και συνιστούν την καλύτερη άμυνα της κοινωνίας μας έναντι σύγχρονων προϊόντων υποκουλτούρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα