Η αναπτυξιακή αναδίπλωση κλειδί για την επίλυση προβλημάτων της οικονομίας

13:22 17/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το κλειδί για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου είναι η αναπτυξιακή αναδίπλωση, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Ο κ. Μαλάς, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο επίσκεψής του ως Υπουργός Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το πρωί της Παρασκευής, συνέστησε υπομονή για το κατά πόσο και σε ποια χρονική στιγμή θα αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας για να επικεντρωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία.

«Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας την κατάλληλη

χρονική στιγμή», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας ανέφερε ότι «αναμφίβολα το θέμα της οικονομίας θα κυριαρχήσει στη συζήτηση στις προεδρικές εκλογές».

Εξέφρασε την άποψη ότι τα προβλήματα της οικονομίας κινούνται σε τρεις άξονες.

«Είναι το θέμα της ευρύτερης οικονομίας και της ανάπτυξης», είπε, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι εκεί έχουμε εστιάσει στο λιγότερο και θα πρέπει να εστιάσουμε το περισσότερο».

Είναι, συμπλήρωσε, «το πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεύτερο και το τρίτο είναι το δημοσιονομικό».

Ο  κ. Μαλάς ανέφερε ότι «δίνεται πολλές φορές η εντύπωση ότι με την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος δια μαγείας θα επιλυθεί το πρόβλημα της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο».

Το δημοσιονομικό πρόβλημα, είπε, «είναι εκεί και αφορά κατά κύριο λόγο τη δυνατότητα του κράτους να χρηματοδοτηθεί», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι που πρέπει να επιλύσουμε, να εξασφαλίσουμε δηλαδή επάρκεια στη χρηματοδότηση του κράτους».

Και αν εξασφαλίσουμε αυτή την επάρκεια, συνέχισε, «δεν θα επιλύσουμε το ευρύτερο πρόβλημα της οικονομίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε – όπως έχω πει πάρα πολλές φορές – με εξωστρέφεια και όχι με εσωστρέφεια». Δηλαδή, είπε, «να αντιληφθούμε ότι το κλειδί για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου είναι η αναπτυξιακή αναδίπλωση».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, «οι μικρές χώρες έχουν τη δυνατότητα με μικρές παρεμβάσεις να ανακάμπτουν και θα πρέπει όλοι να προσανατολιστούμε προς εκείνες τις κατευθύνσεις που δίνουν τη δυνατότητα στην οικονομία μας να ανακάμψει και όχι να θέτουμε το δημοσιονομικό ότι είναι αυτό καθεαυτό το πρόβλημά μας».

Ερωτηθείς πώς θα αισθανόταν σε περίπτωση που από θέση του Προέδρου χρειαστεί να προχωρήσει σε φορολογίες και περικοπές μισθών στους φτωχότερους πολίτες ή και σε περικοπές στον τομέα της υγείας, είπε ότι «αυτό που θα πρέπει να σας υπογραμμίσω και το οποίο έχω πει και στην τρόικα και έχουν ξαφνιαστεί, είναι ότι στην Κύπρο έχουμε το μικρότερο δημόσιο τομέα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη».

«Γι αυτό δεν τίθεται θέμα περικοπών στον τομέα της υγείας», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αύξηση της τάξης του 10% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας θα επιλυθούν πολλά προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι «ένας από τους βασικούς άξονες της δικής μας προσέγγισης, εύχομαι μετά το Φεβρουάριο, θα είναι η πλ

Keywords
Τυχαία Θέματα