Η διαδικασία των εκλογών κυλά ομαλά διαβεβαιώνει ο Αρχηγός Αστυνομίας

15:19 17/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η διαδικασία των εκλογών κυλά πάρα πολύ ομαλά και μέχρι τώρα, δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε σοβαρά προβλήματα, ούτε και σοβαρά επεισόδια, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου. Για πρώτη φορά λειτουργεί στο Κέντρο Κρίσης του Αρχηγείου και εξειδικευμένο μηχανογραφημένο πρόγραμμα, στο οποίο καταχωρούνται οι οδηγίες που δίνονται και τα όποια περιστατικά αναφέρονται.

Σε δηλώσεις του στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι από τις έξι το πρωί έχουν στελεχωθεί και τα 1,099 εκλογικά μέτρα τα οποία λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας,

προσθέτοντας ότι η αποστολή της Αστυνομίας είναι ξεκάθαρη και έχει να κάνει με την τήρηση του νόμου και της τάξης μέσα και έξω από τα εκλογικά κέντρα, αλλά και στις πόλεις και στα χωριά σε όλη την Κύπρο.

” Ένας δεύτερος στόχος μας σε συνεργασία με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, αλλά και τους Επαρχιακούς Εφόρους Εκλογής, αλλά και τους προεδρεύοντες, να διασφαλίσουμε την μυστικότητα της ψηφοφορίας και σίγουρα το αδιάβλητο των εκλογών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ως Αρχηγείο Αστυνομίας έχουν εκδώσει εδώ και αρκετό καιρό τη διαταγή επιχείρησης που περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να διέπουν το θέμα της εκλογικής διαδικασίας. Η εγκύκλιος αυτή στάληκε σε όλες τις Επαρχίες, περιλαμβανομένης και της ΜΜΑΔ, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν εκδώσει την δική τους διαταγή .

Ο Αρχηγός ανέφερε ότι το έργο της Αστυνομίας άρχισε εδώ και καιρό και περιελάμβανε φρούρηση του Κυβερνητικού Τυπογραφείου , φρούρηση των χώρων όπου φυλάσσονταν οι κάλπες , δημιουργία αντιοχλαγωγικών ομάδων , διευθέτηση μηχανοκίνητων περιπολιών στα εκλογικά κέντρα, στα γραφεία των κομμάτων, στις οικίες των Αρχηγών κομμάτων, αλλά και των ίδιων των υποψηφίων.

«Παράλληλα, μέλη της τροχαίας βρίσκονται σε όλη την Κύπρο, έξω από εκλογικά κέντρα, έξω από μηχανογραφικά κέντρα που είναι στις Επαρχιακές Διοικήσεις με στόχο οι κάλπες να μεταφέρονται με απόλυτη τάξη και ασφάλεια. Φέτος, σε αυτές τις εκλογές θα χρησιμοποιηθούν 1.881 μέλη, δηλαδή 617 μέλη λιγότερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές”, δλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου η κρίση επηρεάζει όμως βρέθηκαν τρόποι “ώστε μην μειώσουμε τα μέτρα ασφάλειας ή να επισυμβεί οποιοδήποτε παρέκτροπο”.

“Σίγουρα λάβαμε υπόψη μας στον αριθμό που θα χρησιμοποιήσουμε και τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων γιατί θεωρούμε πια ότι κάποιοι κίνδυνοι που ελόγχευαν προηγούμενες χρονιές έχουν περιοριστεί, για να μην πω εξαλειφθεί τελείως”, συνέχισε.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι από πλευράς Αστυνομίας σίγουρα θα ληφθούν και στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου στεγάζεται η Υπηρεσία Εκλογών και το Κεντρικό Σύστημα Μηχανογράφησης, αλλά και στις Επαρχιακές Διοικήσεις, όπου εκεί βρίσκονται οι Επαρχιακοί Έφοροι Εκλογών και τα Κέντρα Μηχανογράφησης.

Μέτρα λαμβάνονται και στο Στάδιο Ελευθερία όπου θα γίνει η ανακήρυξη σε περίπτωση εκλογής Προέδρου από τον πρώτο γύρο.

“Θα παραμείνουμε στις θέσεις μας μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, της διαλογής και της καταμέτρησης των ψήφων μέχρι που να μεταφερθούν οι κάλπες μαζί με τα ψηφοδέλτια στα Επαρχιακά Γραφεία του Εφόρου Εκλογής και σίγουρα μέλη μας θα συνοδεύσουν τον κάθε προεδρεύοντα που θα μεταφέρει τις κάλπες μαζί με τα ψηφοδέλτια και τα άλλα έγγραφα τα οποία τοποθετούνται σε κάθε κάλπη ξεχωριστά», ανέφερε.

Σημείωσε ότι μετά τη διαλογή των ψήφων, τα ψηφοδέλτια σε μεγαλύτερες κάλπες και οι κάλπες μεταφέρονται στην Αστυνομική Διεύθυνση για σκοπούς ασφάλειας, σε περίπτωση που αμφισβητηθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε, επίσης, ότι για πρώτη φορά λειτουργεί στο Κέντρο Κρίσης του Αρχηγείου και εξειδικευμένο μηχανογραφημένο πρόγραμμα, στο οποίο καταχωρούνται τα πάντα από την διαταγή επιχείρησης που εκδόθηκε την πρώτη φορά, οι όποιες οδηγίες δίνονται, τα όποια συμβάντα γίνονται από το πιο μικρό μέχρι και το πιο μεγάλο.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο ίδιος είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Κρίσης του Αρχηγείου, στο οποίο βρίσκεται ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, αλλά και με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και με τον ίδιο τον Γενικό Έφορο Εκλογών, αν και όταν παραστεί ανάγκη.

«Μέχρι τώρα, τα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας είναι ότι η διαδικασία των εκλογών κυλά πάρα πολύ ομαλά. Μέχρι τώρα, δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε σοβαρά προβλήματα, ούτε και σοβαρά επεισόδια και παρόλο τούτο, εμείς είμαστε εκεί έτοιμοι αν χρειαστεί να ανταποκριθούμε”, συνέχισε.

Ο Αρχηγός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Κύπριος ψηφοφόρος έχει ωριμάσει και σέβεται τις υποχρεώσεις του που πηγάζουν από την υφιστάμενη νομοθεσία και τις διαδικασίες που προβλέπονται , προσθέτοντας ότι “θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιεί”.
- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=9005c16dbde148bcb453ef7a6e15bdcc#sthash.0f4GENRn.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα