Η διαμαρτυρία του «ανθρώπου που στέκεται» της πλατείας Ταξίμ

13:45 18/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μια νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας βρήκαν οι διαδηλωτές στην Τουρκία. «Ο άνθρωπος που στέκεται» (duran adam) είναι η νέα μορφή διαμαρτυρίας στη βία της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών.

Όλα ξεκίνησαν από τον Ερντέμ Γκιουντούζ, ένα νεαρό χορευτή, όπως γράφουν οι εφημερίδες,

ο οποίος βγήκε από το μετρό στην πλατεία Ταξίμ χθες στις 6 το απόγευμα και στάθηκε ακίνητος και αμίλητος. Η εικόνα του έκανε πολύ γρήγορα το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η φωτογραφία του νεαρού με το άσπρο πουκάμισο γέμισε το Facebook και το Twitter.

Η Χουριέτ γράφει ότι με το πέρασμα της ώρας στο πλευρό του Ερντέμ άρχισαν να στέκονται ακίνητοι και αμίλητοι δεκάδες άτομα στην πλατεία Ταξίμ, μεταξύ των οποίων ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Μπαρμπαρός Σιανσάλ και ο ηθοποιός Σελτσιούκ Γιοντέμ. Στις 8 το βράδυ, αστυνομικοί με πολιτικά πήγαν στην πλατεία Ταξίμ κι έκαναν σωματικό έλεγχο στον Γκιουντούζ που εξακολουθούσε να στέκεται αμίλητος και ακίνητος. Ο νεαρός αποχώρησε λίγο μετά τα μεσάνυκτα.

Η αστυνομία έλαβε εντολή να συλλαμβάνουν όσους στέκονται ακίνητοι (duran adam) και οι πρώτες συλλήψεις έγιναν στις 01.40 μετά τα μεσάνυχτα μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (ΑΚΜ) στην πλατεία Ταξίμ. Όμως, ήδη σε πολλές άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, όπως την Μπεσίκτας και το Καρτάλ, στην ανατολική πλευρά της πόλης, άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία οι «άνθρωποι που στέκονται». Την ίδια εκδήλωση διαμαρτυρίας επέλεξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλοί νέοι και σε άλλες πόλεις, όπως την Άγκυρα και την Σμύρνη.

Σήμερα νωρίς το πρωί οι «duran adam» άρχισαν και πάλι να εμφανίζονται στην πλατεία Ταξίμ, την πρόσβαση προς την οποία έχει απαγορέψει η αστυνομία, όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η Χουριέτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα