Η εφαρμογή της νομοθεσίας για πάταξη της διαφθοράς ενώπιον της Επ. Νομικών

16:37 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τέσσερα νομοσχέδια συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, τα οποία αφορούν στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την πάταξη της διαφθοράς στη Δημόσια Υπηρεσία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Ιωνάς Νικολάου, αναφερόμενος στη συζήτηση των τεσσάρων νομοσχεδίων που, όπως υπενθύμισε, ετοιμάσθηκαν μετά από έκθεση της Επιτροπής Greco του Συμβούλιου της Ευρώπης, είπε ότι τα νομοσχέδια προβλέπουν αύξηση των ποινών που προνοούνται σε τέσσερεις υφιστάμενους νόμους, διευρύνουν τη δικαιοδοσία των κυπριακών Δικαστηρίων ενώ αναδιατυπώνονται οι

ορισμοί κάποιων αδικημάτων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, το σώμα απασχόλησε η δυνατότητα εφαρμογής των νομοθεσιών αυτών καθώς, όπως είπε, από το 2000 που κυρώθηκε η Σύμβαση ή με βάση και τις άλλες νομοθεσίες οι υποθέσεις διαφθοράς που οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίων μετρώνται στα δάκτυλα των δύο χεριών και αφορούν κυρίως παραβάσεις του ποινικού κώδικα και όχι με υπόβαθρο τις νομοθεσίες για πάταξη της διαφθοράς.

Ο κ. Νικολάου είπε πως η Επιτροπή Νομικών, βρισκόμενη μπροστά στη διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή των νομοθεσιών, έκανε ένα βήμα και εξέτασε τον τρόπο υποβολής καταγγελίας για διαφθορά, τη συγκέντρωση της απαιτούμενης μαρτυρίας και την αποτελεσματική παρουσίαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο.

«Εάν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς, πρέπει να το αντικρύσουμε κατάματα το πρόβλημα, να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις και να μην περιοριζόμαστε σε υποδείξεις και συστάσεις των διεθνών ή των ευρωπαϊκών οργανισμών», κατέληξε ο κ. Νικολάου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στον τόπο και έκανε τις διαπιστώσεις τόσο ως αντιπολιτευόμενο κόμμα όσο και ως κυβερνών κόμμα.

«Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί αυτό το πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο είναι πολύ σοβαρό αδίκημα», συνέχισε ο κ. Δαμιανού προσθέτοντας πως το να ψηφίζονται νόμοι αναφορικά με τη διαφθορά είναι εύκολο, το δύσκολο είναι αυτοί οι νόμοι να εφαρμόζονται.

«Εμείς δεν δεχόμαστε την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται κατά καιρούς, ότι η αδυναμία δίωξης και καταδίκης σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι δύσκολο να αποδειχθούν υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίων λόγω των ρυθμίσεων που καθορίζει το δίκαιο της απόδειξης», πρόσθεσε.

Οι διωκτικές Αρχές, συνέχισε, «θα πρέπει να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή με βάση το εφαρμοζόμενο δίκαιο να δρουν να διώκουν και αν είναι δυνατό εκεί που αποδεικνύουν τις υποθέσεις να καταδικάζουν».

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, «η παράθεση στοιχείων στην Επιτροπή Νομικών καταδεικνύει ότι οι νόμοι είναι εκεί, αλλά στην πρακτική τους εφαρμογή δεν φαίνεται να έχουν πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

«Για μας τα ζητήματα είτε δεκασμού δημοσίου λειτουργού, είτε της αποκόμισης κέρδους και οφελών από τη θέση του είναι πολύ σοβαρά,» είπε, λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα το οποίο εδώ και δεκαε

Keywords
Τυχαία Θέματα