Η ελευθερία των ΜΜΕ στο επίκεντρο σεμιναρίου της ΕΟΚΕ

14:44 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ευρωμεσογειακή περιοχή και ειδικότερα στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης υπογραμμίστηκε κατά την τελετή έναρξης σεμιναρίου για το θέμα αυτό, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε ομιλία της κατά την τελετή, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής

Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Αννα Μαρία Νταρμάνιν τόνισε πως η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα δικαιώματα που έχουμε και ότι άλλες ελευθερίες εξαρτώνται από αυτήν. «Δεν υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή ανθρώπινη πληρότητα χωρίς ελευθερία έκφρασης», είπε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει υγιής και ευημερούσα κοινωνία χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης».

Είπε πως οι αραβικές εξεγέρσεις έδειξαν τη δύναμη που πηγάζει μέσα από το συνδυασμό της βούλησης του λαού και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας πως τα μέσα ενημέρωσης βοήθησαν και μπορεί κατ` ακρίβεια να επέσπευσαν τις επαναστάσεις, αλλά επίσης και ότι οι επαναστάσεις έγιναν μόνο επειδή ο κόσμος τις ήθελε και ήταν έτοιμος για μια μετάβαση. «Δεν ήταν μια επανάσταση των μέσων ή του διαδικτύου. Ηταν μια επανάσταση του λαού που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο», σημείωσε και πρόσθεσε.

Η κ. Νταρμάνιν είπε εξάλλου πως ενώ μετά τις εξεγέρσεις υπήρξε άνθηση του Τύπου και ειδικές επιτροπές συζητούσαν για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, σε πολλά μέρη η “παλίρροια οπισθοδρομεί”.

Ανέφερε πως για παράδειγμα στην Τυνησία η Εθνική Επιτροπή για την Πληροφόρηση και την Επικοινωνιακή Μεταρρύθμιση που συστάθηκε μετά την απομάκρυνση του Προέδρου Μπεν Αλί για να ετοιμάσει μια μεταρρύθμιση για τα μέσα ενημέρωσης παραιτήθηκε.  Όπως ανέφερε, σύμφωνα και με  τα λόγια του επικεφαλής της Επιτροπής, ο λόγος της παραίτησης ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς της υπό τους Ισλαμιστές Κυβέρνησης να γίνουν σημαντικά βήματα προς μια γνήσια μεταρρύθμιση για τα μέσα ενημέρωσης». Ανέφερε εξάλλου, πως υπήρξαν πολλά περιστατικά βίαιων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στην Τυνησία και στην υπόλοιπη περιοχή.

Η κ. Νταρμάνιν επεσήμανε πως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης πρέπει να προστατευτεί συνταγματικά, σημειώνοντας πως στις χώρες όπου υπήρξαν εξεγέρσεις δεν υπάρχει ακόμη νομικό πλαίσιο για τα μέσα ενημέρωσης. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ανέφερε. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να περιοριστούν στο να παρέχουν ένα ρυθμιστικό και θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να δημιουργηθεί μόνο ως αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς διαδικασίας διαβούλευσης  με τους δημοσιογράφους, τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», υπέδειξε.

Ανέφερε ακόμη πως και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να δημιουργήσουν και να υιοθετήσουν μια νέα κουλτούρα αυτό-ρύθμισης και ενίσχυσης των επαγγελματικών στάνταρτ. Τόνισε την ανάγκη για ένα νέο τρόπο σκέψης κριτικής ανεξαρτησίας, για το πώς ασκείται

Keywords
Τυχαία Θέματα