Η Ελβετία έτοιμη να φιλοξενήσει διάσκεψη για το Κυπριακό

08:26 30/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό και τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών του Greentree ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε στο περιθώριο των επαφών του στο Νταβός της Ελβετίας, με διεθνείς ηγέτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα επιβεβαίωσε τη συζήτηση του Κυπριακού σε δύο από τις συνομιλίες του κ. Μπαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Carl Bildt και την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Eveline Widmer-Schlumpf. Αξιωματούχος

του διεθνούς οργανισμού είπε ότι ο ΓΓ μνημόνευσε το θέμα των συνομιλιών και σε άλλες επαφές του, χωρίς να τις κατονομάσει.

Ειδικά για τη συνάντηση του κ. Μπαν με την Ελβετή πρόεδρο, ο εκπρόσωπος είπε ότι συζήτησαν το Μεσανατολικό, το Κυπριακό, την κατάσταση στη Γεωργία, καθώς και την εμπειρία της Ελβετίας στη διεθνή διαμεσολάβηση.

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, Didier Burkhalter. Όπως προκύπτει από ανταπόκριση του Ελβετικού Πρακτορείου Ειδήσεων (SDA) το οποίο επικαλείται δηλώσεις της Ελβετής προέδρου, ο Γενικός Γραμματέας εγκωμίασε το που έπαιξε η Ελβετία στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Η κ. Βίντμερ είπε πως ο γενικός γραμματέας ήταν ικανοποιημένος με τη συνεισφορά σ’ αυτή τη διαδικασία στη Βέρνη.

Από την πλευρά της η Ελβετία συμφώνησε να συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επανένωση και εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει, όπως και το 2004, μία διάσκεψη με αντιπροσώπους των δύο κοινοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα