Η Επ. Άμυνας συζητά την Πέμπτη τα προβληματικά βλήματα

13:14 15/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Υψίστης σημασίας», χαρακτήρισε το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τα προβληματικά βλήματα όλμων, 120 χιλιοστών, που βρίσκονται διάσπαρτα σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, προσθέτοντας ότι κανένας από το ΥΠΑΜ ή το ΓΕΕΦ δεν ενημέρωσε την Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε δημοσιογραφική

διάσκεψη στη Λάρνακα, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι ύστερα από προσωπική επικοινωνία που είχε χθες με τον Υπουργό Άμυνας αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Φωτίου, «ως Επιτροπή Άμυνας ζητούμε να τύχουμε πλήρους ενημέρωσης και δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι θα ζητήσουμε το λόγο για τη μέχρι σήμερα μη ενημέρωση μας για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης δεν θα ανεχτούμε τη οποιοδήποτε καθυστέρηση λήψης άμεσων μέτρων, πρώτα απ’ όλα για την προστασία του προσωπικού που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά αλλά και για την αξιολόγηση και την καταστροφή των συγκεκριμένων βλημάτων».

Πρόσθεσε ότι «ενώ ο Υπουργός Άμυνας σε χθεσινές αλλά και σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι το πρόβλημα άρχισε από τα μέσα του 2011, όταν Γάλλοι εμπειρογνώμονες είχαν επισκεφτεί την Κύπρο, κανένας αρμόδιος του Υπουργείου Άμυνας ή και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς δεν ενημέρωσε την Επιτροπή Άμυνας για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα βλήματα όλμων 120 χιλιοστών».

Εξήγησε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής Άμυνας τον Ιούλιο του 2011 και ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα του Μαρί, «η Επιτροπή ασχολήθηκε με τη σωστή φύλαξη των πυρομαχικών, την καταλληλότητα των πυρομαχικών που διατηρεί η Εθνική Φρουρά καθώς και την ασφάλεια του προσωπικού που υπηρετεί στα στρατόπεδά μας πάρα πολλές φορές».

Η Επιτροπή Άμυνας, συνέχισε, «όχι μόνο συζήτησε τα συγκεκριμένα θέματα σε συνεδρίες της, αλλά επισκέφτηκε και κατ’ ιδίαν στρατόπεδα που φυλάσσονται πυρομαχικά. Επίσης στις 14 Ιούνιου 2012 η Επιτροπή έτυχε ενημέρωσης στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς εφ’ όλης της ύλης. Σε καμία από τις πιο πάνω περιπτώσεις η Επιτροπή δεν έτυχε ενημέρωσης για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα βλήματα».

Ο κ. Βαρνάβα είπε ακόμα ότι «για πρώτη φόρα γίναμε κοινωνοί του προβλήματος από δημοσίευμα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» στις 2 Απριλίου του 2013, ενώ στις 4 Απριλίου ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου, με τη συναίνεση της Επιτροπής, προχώρησε και ενέγραψε θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή. Παράλληλα όμως ζητήσαμε να ενημερωθούμε και κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψης που θα είχαμε στο ΓΕΕΦ στις 11 Απριλίου η οποία και αναβλήθηκε».

Δεν κατανοούμε, συνέχισε, «τη σκοπιμότητα για την οποία, ενώ η Επιτροπή Άμυνας επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον και ευαισθησία σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονται τα πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς, τον τρόπο φύλαξης τους, όπως και την ασφάλεια όλου του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στα στρατόπεδα μας, να μην έχει τύχει της οποιασδήποτε ενημέρωσης παρ’ όλα τα πολλαπλά ερωτήματα που κατά διαστήματα τίθενται».

Ο κ. Βαρνάβα είπε ακόμα ότι «επειδή ως Επιτροπή Άμυνας θεωρούμε ύψιστης σημασίας το συγκεκριμένο θέμα, θα προχωρήσουμε άμεσα στη συζήτησή του ενώπιον της Επιτροπής την Πέμπτη 18 Απριλίου στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα