Η ευρωσκεπτικιστική έξαρση των Τόρις υπονομεύει τον Κάμερον

18:07 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αντιμέτωπος με κορυφαία στελέχη του κόμματός του βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή για ακόμα μία φορά το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ και ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αν το σχετικό δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ο κ. Κάμερον γινόταν σήμερα.

Οι δηλώσεις τους ακολούθησαν δημόσιες

τοποθετήσεις των πρώην υπουργών και βαρέων ονομάτων των Συντηρητικών λόρδου Λώσον και Μάικλ Πορτίλο ότι θεωρούν πως η Βρετανία πρέπει να φύγει από την ΕΕ.

Ομάδα βουλευτών των Τόρις φέρεται αποφασισμένη να προκαλέσει ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της επίσπευσης υιοθέτησης της νομοθεσίας που θα δεσμεύει τον κ. Κάμερον σε δημοψήφισμα έως το τέλος του 2017, εφόσον το κόμμα κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου του 2015.

Από τις ΗΠΑ τις οποίες επισκέπτεται ο Ντέιβιντ Κάμερον, που θέλει το δημοψήφισμα να ακολουθήσει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης Λονδίνου – Βρυξελλών, κατηγόρησε τα στελέχη του κόμματός του για «παράδοση» πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Είναι εντυπωσιακό να ρίχνουν λευκή πετσέτα πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι είναι πολύ περίεργη άποψη», είπε ο Βρετανός ηγέτης.

Στην Ουάσινγκτον ο κ. Κάμερον θα προσπαθήσει μεταξύ άλλων να πείσει τον πρόεδρο Ομπάμα για τη σημασία υπογραφής μιας νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ. Η ζώνη ελευθέρου εμπορίου που επιδιώκει ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα πρόσθετε 10 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στη βρετανική οικονομία, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι η Βρετανία θα είναι μέλος της ΕΕ μετά το πέρας των διατλαντικών διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα