Η ιαπωνική Κυβέρνηση διπλασιάζει φόρους για να μειώσει το χρέος

10:11 17/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Σχέδιο για διπλασιασμό των φόρων επί των πωλήσεων, ενέκρινε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας, ως μέρος των ενεργειών της Κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει το δημόσιο χρέος, καθώς η ταχεία γήρανση του πληθυσμού αυξάνει το κόστος κοινωνικής πρόνοιας.

Εάν εγκριθεί από το ιαπωνικό κοινοβούλιο, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει τον φόρο στο 8,0% τον Απρίλιο του 2014 και στο 10% τον Οκτώβριο του 2015 από το υφιστάμενο 5,0%.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Jun Azumi δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι

η Κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η νομοθεσία αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες για να εγκριθεί, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας τάσσονται ενάντια σε αυτό. Η αντιπολίτευση ελέγχει την Ανω Βουλή του κοινοβουλίου.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Yoshihiko Noda έχει προειδοποιήσει ότι το μέλλον της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο εξαρτάται από την αναστροφή του αυξανόμενου δημόσιου χρέους, παραθέτοντας το επιχείρημα ότι η Ιαπωνία ”δεν έχει χρόνο να διαθέσει” στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Με την έκρηξη του κόστους κοινωνικής πρόνοιας και ασφαλίσεων σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός γηράσκει και μειώνεται, μόνο περίπου το 40% από αυτό που ξοδεύει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προέρχεται από φόρους.

Το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από δανεισμό, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να είναι περισσότερο από διπλάσιο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Ενας δείκτης χρέους προς ΑΕΠ που επέφερε προβλήματα στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να αυξάνεται, εκτός και εάν αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα ή περικοπούν δαπάνες, προειδοποιούν αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα