Η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, δηλώνει ο Διοικητής της ΚΤ

19:42 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Περαιτέρω πτώση αναμένεται να σημειώσει το ΑΕΠ της Κύπρου μέχρι το 2014, ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,6% δεν αναμένεται να υλοποιηθεί, αλλά προβλέπεται στο 4,8% και το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 87,3%, δήλωσε απόψε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι

όλες οι προαναφερθείσες αρνητικές εξελίξεις, απαιτούν την όσο το δυνατό γρηγορότερη σύναψη ενός προγράμματος ανασυγκρότησης στα πλαίσια της αίτησης βοήθειας, που έκανε η Κύπρος για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ/ΔΝΤ.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΒΕΛ Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όσο και η ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας.

«Η Κύπρος, όπως και η ζώνη του ευρώ, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλες προκλήσεις, λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2007 στις ΗΠΑ και μετατράπηκε σταδιακά σε κρίση χρέους», είπε.

Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο, η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και η ανάγκη για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, οδήγησαν τη χώρα μας στη διαδικασία εκπόνησης προγράμματος στήριξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ο Διοικητής της ΚΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όσο πιο γρήγορα το πρόγραμμα αυτό συμφωνηθεί και τεθεί σε εφαρμογή, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει η χώρα να επανέλθει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας νέων μόνιμων θέσεων εργασίας».

Όταν, συνέχισε «εντός του 2013 τεθεί σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα μπορεί να προχωρεί σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των χωρών αυτών. Το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί αποτελεί προϋπόθεση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τον ΕΜΣ». Πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό ενδιαφέρει άμεσα την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία».

Το βασικό μήνυμα των όσων διαδραματίζονται στη ζώνη του ευρώ, συνέχισε, είναι ότι πρέπει «η Κύπρος, το συντομότερο δυνατό, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα γίνει κατορθωτό μέσω μιας πορείας μόνιμης εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των προοπτικών ανάπτυξης, αλλά και κυρίως μέσω της επιτυχούς αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού μας τομέα, βάσει ενός προγράμματος που χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της χώρας μας, της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Κάνοντας αναφορά στην εγχώρια οικονομία, είπε πως «η κυπριακή οικονομία είναι τεχνικά σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του 2011 και το ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει περα

Keywords
Τυχαία Θέματα