Η Κύπρος να φανεί αντάξια των προσδοκιών της Προεδρίας

13:42 30/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της Κύπρου στην Ευρώπη, εκτιμά η Επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλλα Βασιλείου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες,

η Κύπρια Επίτροπος σημειώνει ότι η Κύπρος πρέπει να φανεί αντάξια των προσδοκιών του ρόλου που έχει αναλάβει, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία πρέπει να προχωρήσει με τη διαπραγμάτευση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ για την επόμενη επταετία 20014 -2020 και εάν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση αυτή, τότε θα προσελκύσει τα θετικά σχόλια των ευρωπαϊκών κρατών.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Προεδρία, η κ. Βασιλείου επισημαίνει ότι το μέλημα της Κομισιόν είναι όπως η Κύπρος προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Προεδρία της, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες τουρκικές δηλώσεις. Η κ. Βασιλείου υπενθυμίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει αρκετές υποστηρικτικές δηλώσεις από την πλευρά της ΕΕ.
Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος μιλά και για τις προτεραιότητες του δικού της χαρτοφυλακίου για το εξάμηνο αυτό, αλλά και για τον στόχο που έχει τεθεί για εκμάθηση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών, επιπρόσθετα από τη μητρική, δίδοντας έμφαση στις μεθόδους διδασκαλίας ξένων γλωσσών.

Η Κύπρια Επίτροπος εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για τα ψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους (Ελλάδα 51%, Ισπανία 50%, Κύπρος 29%), επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιοτική και όχι ποσοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων.
Επίσης, η κ. Βασιλείου αναφέρεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Marie Curie, τη συμβολή του στην ιστορική ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς (το ούτω καλούμενο σωματίδιο του Θεού), αλλά και τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα