Η Κύπρος θα στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας, αν πληρούνται τα κριτήρια ένταξης

16:32 7/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Κύπρος και Σερβία διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή τόνισε προς τον ομόλογό της Ivan Mrkic ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Σερβία, αν η τελευταία συμμορφωθεί με τα κριτήρια για ένταξη ενώ διαβεβαίωσε ότι η θέση της

Κύπρου για μη αναγνώριση του Κοσσόβου παραμένει αναλλοίωτη.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση των δύο Υπουργών στη Λευκωσία, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι  πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη  του ΥΠΕΞ της Σερβίας στην Κύπρο η οποία είναι μεγάλης σημασίας για την Κύπρο, αφού ο κ. Mrkic διετέλεσε πρέσβης στην Κύπρο τη δεκαετία του 1990 και έχει στενές σχέσεις με το νησί.

Επίσης οι δύο συνεργάστηκαν στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των χωρών τους στα Ηνωμένα Εθνη κατά τη δεκαετία του 1980.

«Στη συνάντησή μας, επαναβεβαιώσαμε τον εξαίρετο βαθμό των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες χρονολογούνται στη συνεργασία μας ως ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Αδεσμεύτων. Συζητήσαμε επίσης σε βάθος τρόπους για να ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε αυτές τις σχέσεις», είπε.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «η τότε Γιουγκοσλαβία στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή του 1974 και η σημερινή Σερβία υποστηρίζει την κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Ταυτόχρονα, η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως  την κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και φυσικά, την ένταξή της στην ΕΕ», ανέφερε.

«Είμαι ήσυχη ότι οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν να δυναμώνουν», ανέφερε.

Για την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι επανέλαβε στο Σέρβο ομόλογό της αυτά που μετέφερε και στο Βελιγράδι στην επίσκεψή της τον περασμένο μήνα. «Εχω διαβεβαιώσει τον ΥΠΕΞ ότι η Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, θα προσπαθήσει να βοηθήσει τη Σερβία στην προώθηση, όσον το δυνατό, της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Ανέφερε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της κυπριακής Προεδρίας, «ευελπιστούμε, και αυτή είναι φιλοδοξία μας, ότι θα είναι δυνατή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, ένας δύσκολος αλλά εφικτός στόχος, αν υπάρξει απτή συμμόρφωση και πρόοδος στα κριτήρια που έχει θέσει το Συμβούλιο».

Η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2011 όπου αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόλις η Επιτροπή εκτιμήσει ότι η Σερβία έχει πετύχει σημαντικό βαθμό συμμόρφωσης με τα κριτήρια για ένταξη, ειδικά την σημαντική προτεραιότητα να λάβει μέτρα για μια ορατή και βιώσιμη βελτίωση των σχέσεων της με το Κόσσοβο, και κάλεσε τον Σέρβο ομόλογό της να εργαστεί γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επεσήμανε ότι η επόμενη έκθεση προόδου που θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο είναι σημαντικής σημασίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Κύπρια ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η θέση της Κύπρ

Keywords
Τυχαία Θέματα