Η Κυβέρνηση ακυρώνει τη στεγαστική πολιτική, δηλώνει ο Νεοκλής Συλικιώτης

14:17 18/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για ουσιαστική κατάργηση της στεγαστικής πολιτικής έκανε λόγο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, λέγοντας πως στην πράξη ακυρώνονται εκείνα τα προγράμματα που απευθύνονται σε όσους έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, στα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η στέγαση σε προσφυγικούς οικισμούς και η παραχώρηση κρατικού οικοπέδου για αυτοστέγαση, μέσω των οποίων

χιλιάδες πρόσφυγες απέκτησαν ιδιόκτητη στέγη τερματίζεται. Τα δυο αυτά σχέδια, ανέφερε, ήταν ουσιαστικά και τα μόνα για τα οποία μπορούσαν να αποταθούν από τον Γενάρη του 2012 οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Επίσης, τερματίζεται η παραχώρηση αντισταθμιστικού οικοπέδου για εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή είχε χαιρετισθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα, αφού αντιστάθμιζε εν μέρει την αδικία που υφίστατο η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων μετά την παραχώρηση τίτλων σε όσους διέμεναν σε προσφυγικούς συνοικισμούς». Πέραν τούτου όμως, συνέχισε, η τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθιερώνει μια πολιτική δύο μέτρων και σταθμών και ανισότιμη μεταχείριση, αφού χιλιάδες τέτοιοι δικαιούχοι έχουν ήδη αποκτήσει αυτό το όφελος, ενώ όσοι δεν πρόλαβαν, στην πράξη χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι ακυρώνεται η εφαρμογή του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου, ενώ η παραχώρηση δανείων μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και η επιδότηση ενοικίου, που συνέβαλε ουσιαστικά να αποκτήσουν στέγη χιλιάδες ζευγάρια, αναστέλλεται επ’ αόριστο. «Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στεγαστικών προγραμμάτων που τερματίζονται ή αναστέλλεται η εφαρμογή τους δεν προϋποθέτει σημαντική δαπάνη εκ μέρους του κράτους, αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην πράξη με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων ενισχύεται ο κατασκευαστικός τομέας σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης και βαθιάς κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με τη νέα στεγαστική της πολιτική ακυρώνει μια σημαντική πτυχή της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. «Χιλιάδες νεαρά ζευγάρια, πέραν από τις δυσκολίες που δημιουργεί η ανεργία, με τη νέα αυτή πολιτική οδηγούνται σε συνθήκες φτωχοποίησης».

Η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για τους λίγους, κατέληξε. Απαντώντας σε ερώτηση για το κονδύλι των στεγαστικών προγραμμάτων, ο κ. Συλικιώτης είπε πως ο διαχωρισμός οικοπέδων έχει μικρό κόστος και οι πρόσφυγες στους οποίους δίνονταν αυτά τα οικόπεδα ως αντιστάθμισμα, επειδή δεν μπορούν να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας, τα χρησιμοποιούσαν κατά κανόνα ως εγγύηση για τη σύναψη δανείων. Και τα δάνεια του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, πρόσθεσε, δεν προϋποθέτουν μεγάλες δαπάνες, αφού έχει ήδη στον προϋπολογισμό του αυτά τα ποσά.

Keywords
Τυχαία Θέματα