Η Κυβέρνηση έθεσε στο περιθώριο την ΚΡΕΤΥΚ, καταγγέλει το ΑΚΕΛ

12:27 27/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση έθεσε στο περιθώριο την ΚΡΕΤΥΚ «σε μια προσπάθεια διάλυσης της, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την έγκαιρη και σωστή υλοποίηση της στρατηγικής αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου», καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, το οποίο αναφέρει ότι τα όσα βλέπουν τη δημοσιότητα στο θέμα της Εταιρείας επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εξέφρασε το κόμμα τους τελευταίους μήνες.

Σε δηλώσεις ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ,

ανέφερε ότι η ακύρωση της απόφασης του Δεκέμβρη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, που έδωσε όρους εντολής στην ΚΡΕΤΥΚ να προχωρήσει σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση του έργου, ήταν η αρχή.

Στη συνέχεια, είπε, η Κυβέρνηση υπόγραψε το Μνημόνιο Συναντίληψης με τη NOBLE, και τις ισραηλινές εταιρείες DELEK και AVNER παρακάμπτοντας την ΚΡΕΤΥΚ, η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο ετοίμασε το προσχέδιο του Μνημονίου.

«Οι καταγγελίες του Αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ Σόλωνα Κασίνη επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης οδηγούν στην περιθωριοποίηση την Κρατική Εταιρεία αλλά και σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του τερματικού και στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, το 2019 δεν αποτελεί πλέον ορόσημο για τη δημιουργία του τερματικού και μεταφοράς του φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές όπως τέθηκε ο στόχος με τη διαμόρφωση της στρατηγικής και σήμερα, όπως είπε, γίνεται αναφορά για το 2020 ίσως και μεταγενέστερα.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι η καθυστέρηση στη διαδικασία υλοποίησης των έργων σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης επιβραδύνει την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

«Η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από τις εταιρείες και η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι ικανές να σπρώξουν τα επόμενα δύο-τρία χρόνια την οικονομία στο δρόμο της ανάκαμψης», συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση «να κάνει δεύτερες σκέψεις να αναθέσει στην ΚΡΕΤΥΚ να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για πρόσληψη οικονομικού και νομικού συμβούλου διεθνούς εμβέλειας και να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τη σύναψη τελικής συμφωνίας υλοποίησης του τερματικού».

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ανατεθεί στην ΚΡΕΤΥΚ, σε συνεργασία με τις εταιρείες, να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των έργων που προβλέπονται στα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις εταιρείες κάτι που είναι και διεθνής πρακτική και ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών οι οποίες αναθέτουν στις κρατικές εταιρείες, που λειτουργούν ως ο βραχίονας του κράτους, την υλοποίηση των στρατηγικών υποδομών αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

«Σ’ αυτή την πορεία θα στηρίξουμε την κυβέρνηση, έτσι ώστε με συλλογικές προσπάθειες να πάρει σάρκα και οστά η ελπίδα που γεννήθηκε για όλο τον κυπριακό λαό με την ανακάλυψη του σημαντικού φυσικού πλούτου που υπάρχει στην ΑΟΖ της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Συλικιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα