Η οικονομία στο επίκεντρο της πρώτης τηλεμαχίας των υποψηφίων για την Προεδρία

11:01 15/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με το φλέγον θέμα της οικονομίας να είναι το μοναδικό στην ατζέντα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών βασικών διεκδικητών του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας.

Η αξιοπιστία, η διεκδικητικότητα και οι καλές διασυνδέσεις θα βοηθήσουνε την Κύπρο, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη, υποσχόμενος την ίδια ώρα να εργαστεί «μεθοδικά».

«Αν δεν κτίσεις σωστές συμμαχίες και έχεις προσβάσεις στην ΕΕ δεν πρόκειται να πετύχεις την ανακεφαλαιοποίηση», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι με τα λόγια στην Κύπρο που επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. «Αν υπάρχει ο τρόπος θα τις αποφύγουμε», είπε, διευκρινίζοντας ότι πάντοτε μιλούσε για μετοχοποιήσεις με την Κυβέρνηση να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο και με στρατηγικό επενδυτή.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να λάβει άμεσα μέτρα για ανάπτυξη, και να ηγηθεί μιας Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας της οποίας κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η συλλογικότητα. Πρέπει, είπε, να μάθουμε να εργαζόμαστε κατά τρόπο συλλογικό και δημιουργικό.

Φιλικό κράτος προς την επιχειρηματικότητα, εναλλαξιμότητα για να υπάρξουν ενοποίησεις υπηρεσιών, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνηση, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η διάθεση 1% του κρατικού προϋπολογισμού για στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι μερικές από τις προτάσεις που παρέθεσε ο κ. Αναστασιάδης για την ανάπτυξη.

Να αξιολογήσει το δικό του πρόγραμμα κάλεσε τον κόσμο ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς και όχι το έργο της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση δεν έχει και θετικά και αρνητικά.

Επανέλαβε δέσμευσή του πως δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο επί Προεδρίας του, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις, εξήγησε πως στην καταρχήν συμφωνία δεν εμπεριέχεται πρόνοια για αυτόματη ενεργοποίησή τους.

Ο κ. Μαλάς μίλησε για ανάπτυξη και για επένδυση στον τομέα έρευνας και καινοτομίας ως εργαλείο που θα μειώσει την ανεργία αφού υποσχέθηκε πως από την 1/1/2014, 2000 νέοι επιστήμονες θα μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα αριστείας. Πρέπει να ακολουθείται πολυδιάστατη οικονομική πολιτική, ανέφερε.

Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να γίνει διαπίστευση όλων των επαγγελμάτων έτσι ώστε να μην εργοδοτούνται κατά το δοκούν ανειδίκευτοι εργάτες, αποκαλώντας το απαραίτητο μέτρο για την εργασιακή αρμονία.

Η βασική του διαφορά με το Νίκο Αναστασιάδη, είπε, είναι ότι η φιλοσοφία του τελευταίου και του ΕΛΚ είναι ότι πως για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα λιτότητας, κάνοντας αναφορά σε «μισθούς πείνας». Έξυπνη πολιτική, πρόσθεσε, σημαίνει κοινωνική συνοχή και μισθοί αξιοπρεπείς.

Τη δέσμευσή του να αποδεσμεύσει την Κύπρο από το Μνημόνιο εντός του 2013, ακόμη κι αν αυτό έχει ήδη υπογραφεί, επανέλαβε ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, λέγοντας πως προς αυτό το σκοπό θα αξιοποιήσει το φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε προτάσεις του που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πώς θα κατορθώσει τη σμίκρυνση του δημόσιου τομέα, είπε πως αυτό θα επιτευχθεί με τη μη ανανέωση κάποιων θέσεων , την εναλλαξιμότητα, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αλλαγή τρόπου πρόσληψης και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει, πρόσθεσε να υπάρξει μείωση των εξόδων του κράτους καθώς και καλή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κληθείς να σχολιάσει επίθεση του ΓΓ του Άντρου Κυπριανού για τα περιουσιακά του στοιχεία ο κ. Λιλλήκας έκανε λόγο για λασπολογία, αναφέροντας ότι πέτυχε και στη ζωή του και ως Υπουργός και γι αυτό και διεκδικεί σήμερα και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επανέλαβε επίσης πως τα προεκλογικά του έσοδα και έξοδα θα ελεγχθούν από διεθνή ελεγκτικό οίκο και θα δημοσιοποιηθούν.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους τρεις υποψήφιους να αναμετρώνται τηλεοπτικά ακόμη δύο φορές. Στις 28 Ιανουαρίου οι υποψήφιοι θα συζητήσουν το Κυπριακό, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου την εσωτερική διακυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα