Η ΠΕΟ στηρίζει τα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση

17:34 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΠΕΟ στηρίζει τα μέτρα που προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά ζητά όπως ο συσσωρεμένος πλούτος και τα κέρδη να συνδράμουν περισσότερο.

Σε κείμενο απόψεων σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2011-2015, η ΠΕΟ αναφέρει ότι ”δυστυχώς κάποια κόμματα ενσυνείδητα παρεμποδίζουν και καταψηφίζουν όποια μέτρα καταθέτει η Κυβέρνηση, σε

συνεννόηση με το συνδικαλιστικό κίνημα, όταν αυτά επιβαρύνουν τον πλούτο”.

Οσον αφορά την τόνωση της οικονομίας, σημειώνει ότι χρειάζεται να συνεχίσει η πολιτική για στήριξη προς τις πιο αδύνατες ομάδες του πληθυσμού και γενικά προστασία στα εισοδήματα των εργαζομένων, και χρειάζεται να μειωθούν τα επιτόκια των τραπεζών για να αυξηθεί η ρευστότητα.

Για την ΑΤΑ, η ΠΕΟ αναφέρει ότι θα συμμετέχει υπεύθυνα και δημιουργικά στο διάλογο που η Κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει για τη δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ, με στόχο τη διαφύλαξη και βελτίωση του θεσμού και όχι την υπόσκαψή του.

Η ΠΕΟ αναφέρεται στην αύξηση της παραγωγικότητας και σημειώνει ότι χρειάζονται μέτρα για αύξηση του τεχνολογικού επιπέδου των επιχειρήσεων, βελτίωση του επιπέδου οργάνωσης και διεύθυνσης των επιχειρήσεων, βελτίωση της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, και βελτίωση συνθηκών εργασίας.

Οσον αφορά την ανεργία, αναφέρει ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα και ότι ολοκληρωμένη απάντηση μπορεί να δοθεί κυρίως μέσα την ανάκαμψη της οικονομίας, με σταθερή ανάπτυξη, με επενδύσεις που θα διευρύνουν τον παραγόμενο πλούτο, γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Το πακέτο μέτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τόνωση της ανάπτυξης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθεί και να υλοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, για τη συγκράτηση και αναχαίτιση της ανεργίας, το Υπουργείο Εργασίας πήρε μέτρα που βοήθησαν, αναφέρει η ΠΕΟ, σημειώνοντας ότι είναι όμως αναγκαίο να υιοθετηθούν περισσότερα.

Η ΠΕΟ κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, που αφορούν έμφαση στον τομέα της έρευνας, εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, ρήτρα απασχόλησης ώστε η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων από επιχειρήσεις να συνοδεύεται απαραίτητα από υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους πτυχιούχους σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών, πρόγραμμα επιδότησης της επαγγελματικής κατάρτισης για νέους επιστήμονες και μακροχρόνια ανέργους, και πρόγραμμα ενθάρρυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Χρειάζεται επίσης να προωθηθούν περαιτέρω μέτρα κοινωνικής στήριξης μακροχρόνια ανέργων, αναφέρει.

Οσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών συστημάτων, η ΠΕΟ αναφέρει ότι, με βάση τη Συνθήκη της ΕΕ, η αρμοδιότητα για μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος μέλος, και ότι η Κύπρος πήρε συγκεκριμένα προς αυτή την κατεύθυνση και έβαλε τη δική της σφραγίδα.

Επίσης, η ΠΕΟ αναφέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα