Η προσοχή του ΚΚΕ στρέφεται στην Κύπρο, λέει η Α. Παπαρήγα

21:05 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την εισηγητική ομιλία της ΓΓ του κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στην Αθήνα. Αναφερόμενη στην Κύπρο, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η προσοχή του ΚΚΕ συγκεντρώνεται στις εξελίξεις στο νησί και ότι χρειάζεται

να παρακολουθηθούν οι όποιες επιπτώσεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η «απαξίωση των συσσωρευμένων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών είναι εφαλτήριο για την προώθηση πολλαπλών στόχων και έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Κύπρου σε αδύναμο κρίκο στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι γίνεται συνθετότερη η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό που είναι πρόβλημα εισβολής – κατοχής μέσα από την προσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ, τις επιδιώξεις της Αιγύπτου για αναθεώρηση της συμφωνίας για την ΑΟΖ που έχει με την Κύπρο και τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Ανέφερε ότι όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δειλή και αμφιλεγόμενη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ΑΟΖ και με δεδομένες τις αντιθέσεις με Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Αίγυπτο, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε εντάσεις, ακόμη και σε πόλεμο και μπροστά στο ενδεχόμενο ενεργητικής εμπλοκής της Ελλάδας, θα ληφθούν μέτρα κατά του κινήματος και του ΚΚΕ, γι αυτό και κάλεσε σε πλήρη ετοιμότητα.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «σημαντική πείρα προκύπτει και από τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση, από τη στάση των συνεργαζόμενων κομμάτων, σε συνθήκες ένταξης στην ΕΕ και ενώ το Κυπριακό παραμένει άλυτο, όχι μόνο εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας που εμμένει στην κατοχή, αλλά και εξαιτίας των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, όπως και των δικών τους ιδιαίτερων ανταγωνισμών σε μια περιοχή με σημασία, ως πηγή υδρογονανθράκων και χάραξη δρόμων μεταφοράς τους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης πτώχευσης για την Ελλάδα ή ακόμη και διάσπασης της ευρωζώνης ή και θεσμοθέτηση διαφορετικών ζωνών εντός ευρωζώνης εκτιμώντας ότι η αστική τάξη της Ελλάδας, όπως και παγκοσμίως, δεν έχει μία άποψη για το πώς θα αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση, γι αυτό παρατηρείται και κινητικότητα σε όλους τους αστικούς πολιτικούς χώρους με επίκεντρο διαφορετικές συνταγές διαχείρισης.

Στην Ελλάδα, είπε, το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται, σήμερα βρίσκεται σε φάση εδραίωσης το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία είχε γίνει από καιρό.

Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ προτείνει διακυβέρνηση εργατικής λαϊκής εξουσίας και όχι κυβέρνηση Αριστεράς ή με κορμό την Αριστερά, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας ουσιαστικά ριζική αλλαγή πολιτικής εξουσίας, αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι απλώς αλλαγή κυβέρνησης. Προσέθεσε ότι ο 20ος αιώνας καθώς και η αρχή του 21ου αιώνα αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση να προωθήσει επαναστατική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ίδια ο αντικομμουνισμός, μέσα και από την υιοθέτηση της θεωρίας των «δύο άκρων», θα είναι το πρώτο στάδιο της νέας ολομέτωπης επίθεσης κατά του λαού και πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανή πλέον η περαιτέρω ένταση της κρατικής καταστολής και της βίας, η περιστολή συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών, και όλα αυτά, μαζί με σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, ίσως να ενσωματωθούν και σε ένα νέο σύνταγμα. Εργαλείο προώθησης τέτοιου είδους κατασταλτικών μέτρων χαρακτήρισε η κ. Παπαρήγα και τη Χρυσή Αυγή ζητώντας στην απομόνωσή της, η οποία είπε μπορεί να γίνει με αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική συσπείρωση και συμμαχία.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με την επικύρωση των θέσεων και του Προγράμματος, καθώς και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Στη συνέχεια θα εκλεγεί και το νέο Πολιτικό Γραφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα