Η Ρωσία και ο ρωσικός λαός δίπλα στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής

20:04 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ρωσική Ομοσπονδία, η ρωσική Κυβέρνηση, τα ρωσικά νομοθετικά σώματα και ο ρωσικός λαός στέκονται αποφασιστικά δίπλα στον κυπριακό λαό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, αποτιμώντας την επίσκεψή του στη Μόσχα, επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κρατικής Δούμας.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ομήρου εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για την ανταπόκριση της

Ρωσικής Ομοσπονδίας, των νομοθετικών της σωμάτων, της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της κυβέρνησης δια του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ και του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρευρέθηκαν στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας της χώρας.

Τόνισε πως από όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στη Μόσχα εξάγεται το συμπέρασμα πως «όσοι στόχευσαν ενδεχομένως στην καταστροφή των κυπρο-ρωσικών σχέσεων με τις ανάλγητες αποφάσεις που είχαν ληφθεί για την απομείωση καταθέσεων που επηρέασαν και Ρώσους πολίτες, επλανήθησαν πλάνην οικτρά» διότι, όπως πρόσθεσε, «η Ρωσική Ομοσπονδία, η ρωσική κυβέρνηση, τα ρωσικά νομοθετικά σώματα και ο ρωσικός λαός στέκονται αποφασιστικά δίπλα στον κυπριακό λαό, όπως στάθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια για μια λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι τα συμπεράσματα από την επίσκεψη του στη Μόσχα είναι η πλήρης στήριξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, το έντονο ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης αλλά και ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα για παρουσία στις διαδικασίες ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η πλήρης κατανόηση ότι οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ που επηρέασαν και Ρώσους πολίτες δεν έχουν καμιά σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, η βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι Ρώσοι δεν θεωρούν υπεύθυνη την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συντεταγμένα πολιτειακά της όργανα γι’ αυτό που έγινε με τις αποφάσεις της 15ης και 25ης Μαρτίου. «Υπάρχει πλήρης κατανόηση και άλλωστε είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει μέτρα για ν’ αποκαταστήσει την αδικία που υπήρξε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», ανέφερε σχετικά.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ρωσία στηρίζει πλήρως την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, δυνάμει της Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Ανέφερε, τέλος, ότι από την πλευρά του προσκάλεσε τόσο τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας όσο και την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Κύπρο και πως οι προσκλήσεις έγιναν αμφότερες αποδεκτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα