Η Σλοβενία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014

11:58 15/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης πήρε νωρίς την Παρασκευή από το κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Alenka Bratusek, εξασφαλίζοντας την πολιτική στήριξη στον προϋπολογισμό για το 2014 που στόχο έχει την σταθεροποίηση του προβληματικού τραπεζικού συστήματος της χώρας, μέλους της Ευρωζώνης, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Ύστερα από 19 ώρες συζήτηση, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ψήφισε υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, η μη ψήφιση του οποίου είχε συνδεθεί από τον κ. Bratusek με μια πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης.

“Μέχρι στιγμής

έχουμε κάνει ό, τι θα μπορούσαμε για να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας και είμαστε σε αυτό το δρόμο”, είπε ο κ. Bratusek στους βουλευτές μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

“Αν συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους η οικονομία μας θα αρχίσει να ανακάμπτει, ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί και οι πολίτες μας σύντομα θα αρχίσουν να αισθάνονται τα θετικά αποτελέσματα της δουλειάς μας”, σημείωσε ο Σλοβένος Πρωθυπουργός.

Ο κεντροαριστερός Bratusek ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Μάρτιο στοχεύοντας να αποτρέψει την Σλοβενία να καταστεί το έκτο μέλος της ευρωζώνης που θα ζητήσει εξωτερική βοήθεια λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε με τις τράπεζές της, τα δημόσια οικονομικά και την συρρίκνωση της οικονομίας της.

Πριν από τη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, είχε προτρέψει τους βουλευτές να στηρίξουν τα σχέδιά του, λέγοντας ότι το μέλλον των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας εξαρτάται από την έγκριση του προϋπολογισμού.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργός Janez Jansa χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «μη ρεαλιστικό» και κάλεσε την Κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας ( ESM ), αντί να πληρώνει υψηλότερο επιτόκιο για να δανείζεται από τις αγορές.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν φόρο μεταξύ 0,15% και 0,5% ετησίως για την ακίνητη περιουσία τους, ενώ επιπλέον φόρος θα επιβληθεί στους ιδιοκτήτες εργοστασίων, εταιρειών και αγροκτημάτων.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση , οι ενώσεις των αγροτών και των συνταξιούχων έχουν επικρίνει έντονα το νομοσχέδιο και να λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα για να αποτρέψει υλοποιείται τον Ιανουάριο .

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους για να οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2014, από το 4,0% το 2013, και κάτω από 3,0% το 2015 , όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στους στόχους αυτούς δεν περιλαμβάνεται το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των δύο μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της Σλοβενίας, που υπολογίζεται σε περίπου 3,4% του ΑΕΠ .

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μεταφέρθηκε στο επόμενο, λόγω των τεστ αντοχής που θα γίνουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα