Η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

19:47 26/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις «νεοθωμανικές πρακτικές» της και να αποδείξει ότι διαφοροποιεί την επιθετική και επεκτατική πολιτική της, συνεργαζόμενη για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τις εθνικές επετείους

της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Δομετίου «Ρήγας Φεραίος», ο κ. Ομήρου είπε ότι «τώρα είναι η ώρα για όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού να προχωρήσουν σε ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία για να επιδείξει έμπρακτη μεταβολή της αρνητικής της στάσης».

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει «να πάρουν το μήνυμα ότι, αν η τουρκική πλευρά επιμείνει σε ξεχωριστή κυριαρχία, διπλή ιθαγένεια και δημιουργία συνομοσπονδιακού μορφώματος μέσα από παρθενογένεση και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να επαναλάβει το ‘όχι’ του 2004».

Είπε επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι η οικονομική κρίση σε Κύπρο και Ελλάδα «δεν θα μας γονατίσει για να αποδεχθούμε άδικη και ετεροβαρή λύση».

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «το πολιτικό- στρατιωτικό κατεστημένο που κυβερνά την Τουρκία συνεχίζει πρακτικές και μεθόδους της μεταοθωμανικής αυτοκρατορίας. Γι’ αυτούς η Κύπρος δεν έπαψε να αποτελεί Βιλαέτι της Οθωμανικής Μητρόπολης. Το Αιγαίο, τα νησιά, η Δυτική Θράκη αντιμετωπίζουν την ίδια επεκτατική πολιτική».

Συμπλήρωσε ότι στην Κύπρο, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα «κρατούν σκλαβωμένη τη γη μας, δολοφονούν τον πολιτισμό μας, ταπεινώνουν την εθνική και την ανθρώπινη μας αξιοπρέπεια και απειλούν με διακοπή την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού».

Είπε ακόμη ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της περιφρονώντας τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Κύπρος, ως το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα ειρήνης στην περιοχή, αλλά και το ορμητήριο για τους μεγάλους στόχους της Ενωμένης Ευρώπης προς την Αφρική και την Ασία.

Ακόμα είπε ότι μπορεί να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της Ευρώπης μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτούς τους στόχους θα υπηρετήσουμε για να συμμετάσχουμε ισότιμα σαν χώρα μέλος της ΕΕ στα σχέδια που διαγράφονται φιλόδοξα για ένα κόσμο προόδου και ειρήνης» είπε.

Αναφερόμενος στις εθνικές επετείους, είπε ότι τόσο το 1821 όσο και το 1955 συνιστούν ως ιστορικές στιγμές αμφισβήτησης της δουλείας, της ξένης τυραννίας και της καταπίεσης, τα μεγάλα βήματα εθνικής ανάτασης του Ελληνισμού προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της εθνικής τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Απαριθμώντας τα επιτεύγματα του αγώνα του 55-59, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παρά τα επαχθή βάρη της κηδεμονίας, των υπολειμμάτων του αποικισμού και των συνταγματικών παγίδων, είπε ότι εξακολουθεί να αποτελεί το ύψιστο όπλο στον αγώνα για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την εθνική επιβίωση του λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα