Η Τουρκία σχεδιάζει φορολογική “αμνηστία” για επαναπατρισμό κεφαλαίων

22:47 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία επεξεργάζεται σχέδια για παροχή “φορολογικής αμνηστίας” προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια που εύποροι υπήκοοί της διατηρούν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δώσει περισσότερη ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε πως η κυβέρνηση, ενεργώντας με υπόδειξη του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει να επαναφέρει σε ισχύ το πρόγραμμα, που τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκε στην Τουρκία

το 2009, και ενώ η χώρα βρισκόταν σε οικονομική στενότητα. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Βάσει του προγράμματος εκείνου, Τούρκοι υπήκοοι μπορούσαν να επαναπατρίσουν κεφάλαια χωρίς να ελεγχθούν ιδιαίτερα εξαντλητικά οι πηγές απόκτησής τους και χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο ή επιπλέον φόρος.
Η εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλούμενη τον Υφυπουργό Αλί Μπαμπατζάν υποστηρίζει πως τα ποσά που διατηρούν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό Τούρκοι πολίτες φθάνουν τα 130 δισεκ. δολάρια, από τα οποία τα 50 δισεκ. δολάρια είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Το προηγούμενο πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας οδήγησε στον επαναπατρισμό 50 δισεκ. λιρών (που τότε αντιστοιχούσαν σε 28 δισεκ. δολάρια) από τουρκικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, όμως το ποσόν αυτό κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που ήλπιζε να επιτύχει η τουρκική κυβέρνηση, κυρίως λόγω του φόρου 2% που είχε επιβληθεί στα εισερχόμενα κεφάλαια.

Ο κ. Μπαμπατζάν είχε αποδώσει στην παγκόσμια οικονομική κρίση τη μερική αποτυχία του τότε προγράμματος επαναπατρισμού κεφαλαίων, και δήλωσε πως η πρόσφατη αναγόρευση της Τουρκίας ως “ασφαλούς προορισμού” ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά θα το καταστήσει πιο επιτυχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα