Η Τουρκία θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση βασίζεται στην πολιτική ισότητα, δήλωσε ο Μπαγίς

23:14 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία θα στηρίξει και θα εγκρίνει μια διαδικασία για οποιαδήποτε λύση στην οποία θα συμφωνήσουν Ε/κ και Τ/κ που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς μετά από συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Ιρλανδό Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου, Eamon Gilmore, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ.

Όπως μεταδίδεται από τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ,

σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι συζήτησαν για το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου για την Τουρκία «περιφερειακής πολιτικής», το Κυπριακό, το θέμα της άρσης της θεώρησης εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους στην ΕΕ κ.ά.

Ο κ. Gilmore χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντησή του με τον κ. Μπαγίς όσον αφορά στο θέμα της επίτευξης προόδου κατά την Προεδρία της Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας. «Καθορίσαμε ως στόχο την επίτευξη επιτάχυνσης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ κατά την 7η Προεδρία της χώρας μας στην Ένωση».

Γίνονται, συνέχισε, διεργασίες για το άνοιγμα του κεφαλαίου «περιφερειακής πολιτικής» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αξιολογήσουν με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία για επίτευξη προόδου αυτή την περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της ΕΕ.

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει ή όχι πρόοδος στο Κυπριακό, ο Ιρλανδός Αντιπρόεδρος απάντησε: «Θέλουμε να δούμε το κυπριακό πρόβλημα να λύνεται». Στηρίζουν, ανέφερε, μια ομοσπονδιακή λύση που να βασίζεται σε δύο περιοχές και δύο λαούς, όπως προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. «Ελπίζω πως μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στη νότια Κύπρο θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνσης επίλυσης του Κυπριακού.

Στη δική του παρέμβαση ο Εγκεμέν Μπαγίς είπε πως η Τουρκία θα στηρίξει 100% και θα εγκρίνει κάθε λύση που θα συμφωνήσουν Τ/κ και Ε/κ που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. «Αφήστε τους να συμφωνήσουν και εμείς θα τους στηρίξουμε», πρόσθεσε.

Οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση στη Συρία, με τον Τούρκο Υπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη τερματισμού της κρίσης στη χώρα, κάνοντας λόγο για ανάγκη άσκησης πίεσης προς όλα τα μέλη του ΣΑ και ιδιαίτερα αυτά που στηρίζουν το καθεστώς Άσσαντ.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ιρλανδίας ο κ. Gilmore επεσήμανε πως το μεταξύ τους εμπόριο φθάνει τα 1,3 δις ευρώ και πως παρά την οικονομική κρίση αυτό αυξήθηκε κατά 20%. Ο κ. Μπαγίς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η ημέρα ξεκίνησε με τουρκικό καφέ, μπορούμε να την τελιώσουμε με έναν ιρλανδικό καφέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα