Η υπεράσπιση Α. Γρηγορίου ζητά την απαλλαγή του

17:00 22/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου στην υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή, Αντρέα Γρηγορίου, υποστήριξε ότι ο πελάτης του είναι αθώος και ότι πρέπει να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της διάπραξης φόνου που αντιμετωπίζει.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξάγεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δικηγόρος του 1ου κατηγορούμενου, Μιχάλης Πικής, ο οποίος ολοκλήρωσε την τελική του αγόρευση, έκανε λόγο για “σκανδαλώδη προχειρότητα” στον

τρόπο που η αστυνομία διεξήγαγε το ανακριτικό έργο.

Όπως υποστήριξε ο κ. Πικής ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Φάνος Χατζηγεωργίου περιέπεσε σε πολλές αντιφάσεις κατά τη μαρτυρία του σε σχέση με τον πελάτη του, προσθέτοντας πως η υπεράσπιση διαπιστώνει κενά που προκύπτουν από τη μαρτυρία του Φάνου, καθώς και “παράλογους ισχυρισμούς, που δεν επιβεβαιώνονται από την αστυνομία”.

“Ο πελάτης μου πρέπει να αθωωθεί και απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Εδώ και σαράντα μήνες ο πελάτης μου τελεί υπό κράτηση. Από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη του στη δολοφονία. Έχει υποφέρει τα πάνδεινα όλο αυτό το διάστημα υποδικίας, στερούμενος την ελευθερία και την οικογένεια του, και υποφέροντας και αγωνιώντας για την τύχη του τραυματισμένου και ακρωτηριασμένου ποδιού του”, είπε ο κ. Πικής.

Συνέχισε λέγοντας πως “η εναντίον του υπόθεση στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη μαρτυρία του Φάνου, ο οποίος παραδέχτηκε συμμετοχή στο έγκλημα, αλλά δεν διώχτηκε και δεν φυλακίστηκε απολαμβάνοντας ασυλία ποινικής διώξεως, πράγμα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο στα ιστορικά της κυπριακής δικαιοσύνης”.

Είπε ακόμα πως “πρόδηλο είναι ότι η ασυλία ποινικής διώξεως του Φάνου αποσκοπούσε στην εξασφάλιση μαρτυρίας εναντίον των τεσσάρων κατηγορουμένων σε αυτή την υπόθεση και υπήρξε αποτέλεσμα συνδιαλλαγής με το μάρτυρα”, για να προσθέσει πως “δεν εξηγείται αλλιώς και είναι ενάντια σε κάθε λογική η χορήγηση ασυλίας ποινικής διώξεως για το σοβαρότερο των αδικημάτων, το οποίο δεικνύει πόσο απελπισμένες και αδύναμες ήταν οι διωκτικές αρχές για την εξιχνίαση της δολοφονίας”.

Επίσης, ανέφερε στο δικαστήριο πως “τα πειστήρια του εγκλήματος δεν ανευρέθηκαν, τα οποία θα έριχναν άπλετο φως στην εξιχνίαση της υπόθεσης, με τον Φάνο να προβάλλει διιστάμενες και αντιφατικές εκδοχές, για το πού μπορεί να βρίσκονται”.

“Η προχειρότητα”, υποστήριξε, “στην αστυνομική διερεύνηση υπήρξε σκανδαλώδης. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πληροφόρηση της αστυνομίας ήταν ότι εκτελεστής του θύματος ήταν ο Χατζηγεωργίου βάσει παραδοχής του στον Ζαβράντωνα και το φονικό όπλο κρύφτηκε κάτω από κιούγκι στο Τσέρι. Για λόγους που εξηγήθηκαν η πληροφορία δεν διερευνήθηκε δεόντως από την αστυνομία, η οποία φαίνεται να εφησύχασε με την ομολογία του Φάνου, παρά τη μη ανεύρεση του φονικού όπλου”.

Επιπροσθέτως, ο κ. Πικής είπε πως “η μαρτυρία του Φάνου παρέμεινε εν πολλοίς ανεπιβεβαίωτη από ανεξάρτητη μαρτυρία”, προσθέτοντας πως “ο βασικός μάρτυρας γεγονότων Κυριάκος Κοσιάρης δεν κλήθηκε ως μάρτυρας, το ίδιο και ο Πέτρος Κερτίκκης”.

Επιπλέον, υποστήριξε πως καμία αξιοπιστία δεν μπορεί να αποδοθεί στον Γιώργο Ζαβράντωνα, ένα αδίστακτο εγκληματία ο οποίος συνωμότησε για τη δολοφονία του πελάτη του, αλλά ούτε στην Γιώτα Πεντόντζιη, η οποία παρείχε ψευδές άλλοθι στον Φάνο.

“Τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης δεν ρίχνουν φώς στην υπόθεση και δεν παρέχουν καμία μαρτυρία κατά του πελάτη μου. Εν πάση περιπτώσει είναι τόσο κακής ποιότητας που δεν οδηγούν σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα”, είπε.

Αναφερόμενος στη μαρτυρία του Φάνου Χατζηγεωργίου, είπε πως “περιέπεσε σε πάμπολλες καίριες αντιφάσεις και αντινομίες στην μαρτυρία του, ενώ πολλοί ισχυρισμοί, τους οποίους προέβαλε, αντιστρατεύονται την κοινή λογική αποκαλύπτοντας το μέγεθος της ψευδολογίας του”.

Είπε ακόμα πως “σχεδόν κάθε κομμάτι της ιστορίας του απολήγει σε παραλογισμό από αρχή μέχρι τέλους ως έχει εξηγηθεί με λεπτομέρεια στην αγόρευση. Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς χειρότερη μαρτυρία από αυτή του Θεοφάνη Χατζηγεωργίου. Εμπεριέχει όλα τα στοιχεία αναξιοπιστίας. Πολλοί από τους παραλογισμούς στους οποίους απολήγει η μαρτυρία του θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροφή για βιβλία της νομικής ως απτά παραδείγματα απίθανης και παράλογης ιστορίας, για να κριθεί μάρτυρας αναξιόπιστος”.

Ο δικηγόρος του Αντρέα Γρηγορίου κατέληξε λέγοντας πως “η υπόθεση δεν αποδείχτηκε πέραν λογικής αμφιβολίας” και κάλεσε το δικαστήριο να αθωώσει και να απαλλάξει τον πελάτη του σε όλες τις εναντίον του κατηγορίες».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη, 30 Απριλίου του 2013, στις 09:00 και 15:00, με την τελική αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα