Η ΥΠΕΞ στη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

21:38 14/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία και συγκεκριμένα στη Λιβύη, τη Συρία και την Αλγερία, ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις με το Μεξικό ενόψει της συνόδου ΕΕ-Μεξικού, οι σχέσεις με την Ουκρανία

ενόψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με τη χώρα στις 15 Μαΐου και ανασκοπήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας ενόψει της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στις 3 και 4 Ιουνίου 2012.

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, για το οποίο υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και συμφώνησαν τη θέση της ΕΕ κατά τις επικείμενες διεθνείς διασκέψεις – συγκεκριμένα τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20-21 Μαΐου, την υπουργική διάσκεψη στη Καμπούλ στις 14 Ιουνίου και τη διάσκεψη δωρητών στο Τόκιο στις 8 Ιουλίου – που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρας καθώς και τη διεθνή εμπλοκή στο Αφγανιστάν μετά το 2014. Το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, καλεί τις Αφγανικές αρχές να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή δημοκρατικών και αμερόληπτων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και εκφράζει την ετοιμότητά του να συνεχίσει την πολύπλευρη υποστήριξη προς τη χώρα. Ταυτόχρονα, αναμένει από τις Αφγανικές αρχές να επαναβεβαιώσουν έναντι της διεθνούς κοινότητας τη δέσμευσή τους για βελτίωση της πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας.

Σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα, στα οποία, μεταξύ άλλων, καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ. Οι Υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους προς τη λύση των δύο κρατών, απευθύνουν έκκληση να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική μιας τέτοιας λύσης και τονίζουν ότι οι συνεχιζόμενες αλλαγές στον Αραβικό κόσμο κάνουν τη ανάγκη για πρόοδο στη Ειρηνευτική Διαδικασία ακόμα πιο επιτακτική. Διαπιστώνουν, επίσης, ότι οι εξελίξεις επί του εδάφους και ιδιαίτερα η δραστηριότητα εποικισμού θέτει σε κίνδυνο μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών αλλά και τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Σε παρέμβασή της, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι ιστορικές αλλαγές στον Αραβικό κόσμο καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι μια πρόοδος στην Ειρηνευτική Διαδικασία, το συντομότερο δυνατόν. Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίτευξης της λύσης των δύο κρατών, εκτός μέσω διαπραγματεύσεων. Χαιρέτησε την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και την κοινή δήλωση που εκδόθηκε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κα Υπουργός καταδίκασε τον παράνομο εποικισμό και τις παράνομες εξώσεις και κατεδαφίσεις οικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μετά από παρέμβαση της Κύπρου, στα Συμπεράσματα συμπεριλήφθ

Keywords
Τυχαία Θέματα