‘Η υπόσκαψη της πολιτικής σταθερότητας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο’

12:05 9/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ενδεχόμενη υπόσκαψη της πολιτικής σταθερότητας και της ενότητας θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, το λαό μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά, διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και μίλησε για κρίσιμες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι οι επόμενοι μήνες, ενδεχόμενα θα καθορίσουν πολλά για το μέλλον μας για τα επόμενα

πολλά χρόνια.

Σε ομιλία του στην 31η αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ”σε ό,τι με αφορά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, η συνταγματική τάξη και η ελάχιστη απαιτούμενη ενότητα”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος σημείωσε πως ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά αθετεί συμφωνηθέντα σε ουσιώδεις πλευρές του προβλήματος.

”Υπαναχωρεί ακόμη και από προηγούμενες συγκλίσεις μεταξύ των δύο μερών, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες αρκετές φορές βρίσκονται εκτός της συμφωνημένης βάσης των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε.

Αυτή η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, συνέχισε, εκτρέφεται από την αρνητικότητα, την προκλητικότητα και την επιθετικότητα που παρουσιάζει, ιδιαίτερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία του κ. Ερντογάν.

Είναι ευθύνη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, τόνισε, να καλέσουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία σε τάξη.

”Με τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες θέσεις δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οφείλουν να κινούνται εντός του συμφωνημένου πλαισίου”, σημείωσε.

Μια ασύδοτη και αλαζονική Τουρκία, ανέφερε, αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ευρύτερη περιοχή και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προκλητικής συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας, σημείωσε, υπήρξαν οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη τουστα κατεχόμενα τον περασμένο Ιούλιο.

”Μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Ερτογάν τόνισε ότι δεν μπορεί να επιστραφεί η Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η δική μας η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στα σπίτια και τις περιουσίες τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού αποδεκτή και από τη δική μας πλευρά”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις έρευνες για εντοπισμό ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είπε ότι ”η ανεύρεση υδρογονανθράκων και η εκμετάλλευση τους είναι αποκλειστικό, κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με κανένα.

Υπενθύμισε

Keywords
Τυχαία Θέματα