Ιαπωνία: Υποβάθμιση της ανάπτυξης από την Κεντρική Τράπεζα

11:02 12/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε ελαφρά υποβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο του 2013, προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, προβλέποντας τώρα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%, αποφεύγοντας, παράλληλα, να εγκαινιάσει νέα μέτρα ενίσχυσης της ανάκαμψης.

Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διατήρησε αμετάβλητο

τόσο το βασικό της επιτόκιο μεταξύ του 0% και 0,1% όσο και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 70 τρισεκατομμυρίων γεν (880 δισεκατομμύρια δολάρια) ύστερα από διήμερη συνεδρία του ΔΣ της Τράπεζας, είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την εκτίμηση της τον Απρίλιο για ανάπτυξη 2,3%.

Επίσης, η ιαπωνική Κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη της για ανάπτυξη 1,7% το επόμενο οικονομικό έτος, αλλά προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα στις αγορές του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας.

“Η οικονομική δραστηριότητα της Ιαπωνίας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει σταθερή, υποστηριζόμενη, κυρίως, από την ανοικοδόμηση της ζήτησης”, μετά την καταστροφή και το τσουνάμι του περασμένου έτους, σημειώνει στην ανακοίνωση της.

“(Αλλά) εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών του ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους … (και) της ορμής της ανάκαμψης για την οικονομία των ΗΠΑ”.

Η απόφαση της τράπεζας να μην εγκαινιάσει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας μπορεί να εξέπληξε αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν την υιοθέτηση νέων μέτρων, μετά τη μείωση του επιτοκίου του ευρώ την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Η Βραζιλία την Τετάρτη μείωσε το επιτόκιο της σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, ενώ την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας προχώρησε σε απρόσμενη μείωση του βασικού της επιτοκίου, για πρώτη φορά κατά τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα