Ιδιαίτερα παραγωγικός ο τελευταίος χρόνος για το Υπ. Γεωργίας, δηλώνει ο Σ. Αλετράρης

16:12 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα παραγωγική για το Υπουργείο Γεωργίας με αρκετές και σημαντικές επιτυχίες στον ευρείας κλίμακας ρόλο που διαδραματίζει αποδείχθηκε η χρονιά που μας πέρασε, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στην οποία παρουσίασε το έργο του Υπουργείου τον 4ο χρόνο της παρούσας διακυβέρνησης.

«Εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά εστιάζοντας τις δράσεις μας στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, στην ενδυνάμωση του τομέα της αλιείας, στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην προώθηση της γεωργικής έρευνας και της αειφόρου ανάπτυξης και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Αλετράρης.

Οσον αφορά στον τομέα της αγροτικής πολιτικής μεταξύ άλλων ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια το οποίου μέχρι τη λήξη του το 2013 αναμένεται να διοχετεύσει στον αγροτικό τομέα της χώρας 329 εκ. ευρώ. Μέχρι τώρα, είπε, έχουν καταβληθεί 150 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, στα πλαίσια του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων καταβλήθηκε τον περασμένο χρόνο ποσό 35 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) για το Σχέδιο Κεφαλικών Επιδοτήσεων καταβλήθηκε το 2011 το ποσό των 10,4 εκ. ευρώ για τα αιγοπρόβατα και για την περίοδο 2009 – 2011 ποσό των 4,2 εκ. ευρώ ως κρατική χορηγία γι τη σφαγή βοοειδών.

Σύμφωνα με τον κ. Αλετράρη συνεχίστηκε επίσης για τρίτη συνεχή χρονιά το σχέδιο προώθησης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα δημοτικά σχολεία με ετήσιο προϋπολογισμό 400.000 ευρώ με συγχρηματοδότηση 50% από την ΕΕ.

«Μέσω του Σχεδίου αυτού, 64.600 μαθητές σε 621 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία απολαμβάνουν δωρεάν φρούτο ή λαχανικό μια φορά την εβδομάδα», είπε.

Στα πλαίσια της προώθησης της έρευνας υπογράφηκε το 2011 συμφωνία συνεργασίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υπογραφής με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός. Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι η διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση και τη βιομηχανία . Προς αυτό το σκοπό έχουν ήδη εγκριθεί 3 ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση το Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας και 2 με χρηματοδότησης της ΕΕ.

Οσον αφορά στη γεωργική ασφάλιση ο κ. Αλετράρης είπε ότι προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία τροποποιητική νομοθεσία για σκοπούς βελτίωσης της παρεχόμενης ασφάλισης της γεωργίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι στα πλαίσια του ασφαλιστικού σχεδίου του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) καταβλήθηκε το συνολικό ποσό των 2,51 εκ. ευρώ για ζημιές του 2011.

Στην παρουσίαση του ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη διαχείριση που γίνεται εκ μέρους του Υπουργείου των υδάτινων πόρων της Κύπρου. Συγκεκριμένα, συνεχίστηκε η κατασκευή του αρδευτικού έργου Σολέας – Φράγματος Σολέας και ολοκληρώθηκε η μελέτη του αρδευτικού δικτύου Τεμπριάς. Εντός του 2012, είπε, αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η τελική μελέτη των φραγμάτ

Keywords
Τυχαία Θέματα