Ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πάλι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ

10:12 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εξελέγη με 704 ψήφους ο νυν ηγέτης και λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχόμενων Ιρσέν Κιουτσιούκ αφήνοντας δεύτερο με 690 ψήφους και διαφορά 14 ψήφους τον Αχμέτ Κασίφ, «βουλευτή» Αμμοχώστου.

Τα σημερινά τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους στο 19ο εκλογικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στα κατεχόμενα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Η εφημερίδα «Κίπρις» έχει τίτλο «Δεν έγιναν

δεκτές οι ενστάσεις – Τι έγινε στο εκλογικό συνέδριο του ΚΚΕ;» γράφει ότι παρά τις αντιδράσεις των εκλεκτόρων που υποστήριζαν τον Κασίφ εντούτοις ο Κιουτσιούκ ανακηρύχτηκε ηγέτης του ΚΕΕ. Οι εκλέκτορες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αντέδρασαν αφού για την νίκη ενός υποψηφίου, σύμφωνα και με το καταστατικό του κόμματος, απαιτείται το 50%+1 από τις ψήφους για νίκη και ο Κασίφ κατείχε το 50%+1.

Σύμφωνα με τους εκλέκτορες το προεδρείο αποφάσισε ότι νικητής είναι όποιος εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους κατά το εκλογικό συνέδριο απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαξιφισμούς.

Οι υποστηρικτές του Κασίφ ανάφεραν ακόμα ότι η απόφαση του προεδρείου είναι «παράνομη» και ότι οι δικηγόροι της ομάδας στήριξης του Κασίφ θα καταθέσουν σήμερα αγωγή στο λεγόμενο δικαστήριο ενάντια της απόφασης.

Το συνέδριο άρχισε κατά τις 5 το απόγευμα και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε γύρω στις 1 τα μεσάνυχτα.

Σε δηλώσεις του ο Αχμέτ Κασίφ διερωτήθηκε για το καταστατικό του κόμματος αλλά και την δημοκρατικότητα της εκλογικής αναμέτρησης και είπε ότι αναμένει να δει πως το καταστατικό θα εφαρμοστεί στη συνέχεια.

Για να παραστούν στο συνέδριο έφθασαν το μεσημέρι του Σαββάτου στα κατεχόμενα και χωρίς το προβλεπόμενο «πρωτόκολλο» οι Μπεσίρ Ατάλαϊ, Υπουργός για κυπριακές υποθέσεις της Τουρκίας, Σανταλούχ Εργκίν, Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης και δύο άλλα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι Τούρκοι επίσημοι δεν συναντήθηκαν με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου αλλά μετέβησαν στην περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας όπου σε ένα από τα εκεί εστιατόρια συναντήθηκαν με κάποια στελέχη του ΚΕΕ που πρόσκεινται στον Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν και τον Σεϊχη της Λεύκας.

Η Γενή Ντουζέν κάνει λόγο για επιχείρηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προκειμένου να πείσουν τον τέως λεγόμενο υπουργό παιδείας Κεμάλ Ντουρούστ να υποστηρίξει τον Ιρσέν Κιουτσιούκ αφού ο Ντουρούστ επηρέαζε 87 εκλέκτορες.

Σε ομιλία του ο τέως ηγέτης, για 23 χρόνια, του ΚΕΕ Ντερβίς Ερογλου είπε ότι το συνέδριο αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το κόμμα και αναφέρθηκε στη ιστορική πορεία του κόμματος καταλήγοντας στο γεγονός ότι ο ίδιος, ως ηγέτης του κόμματος υπήρξε «πρωθυπουργός» για 19 χρόνια.

Ο Ερογλου παραπονέθηκε ακόμα γιατί εντός της αίθουσας δεν υπήρχε φωτογραφία του ιδίου, «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης» για τα 36 χρόνια που υπηρέτησε το ΚΕΕ αλλά είπε ότι μια φωτογραφία δεν τον δυσαρεστεί αφού «αυτό που βλέπω είναι η ικανοποίηση μου».

Σύ

Keywords
Τυχαία Θέματα