Ικανοποίηση στην Επιτροπή Αμυνας για μείωση της φυγοστρατίας

17:12 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποίηση για τη διαδικασία κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2012Β ΕΣΣΟ και τη μείωση της φυγοστρατίας, εξέφρασε η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Στην Επιτροπή εξετάστηκαν, επίσης, διάφορα παράπονα και προβλήματα κατά τη διαδικασία κατάταξης.

Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της Γιώργος Βαρνάβα, δόθηκαν απαντήσεις ενώπιον της Επιτροπής

από τις οποίες κάποιες ικανοποίησαν και κάποιες όχι.

Ο κ. Βαρνάβα εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού κατά τη φετινή κατάταξη πολύ μικρότερος αριθμός στρατιωτών έχει πάρει απαλλαγή ή προσωρινή απόλυση για ψυχικά νοσήματα.

«Και η εκστρατεία την οποία έχει κάνει το Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΦ, αλλά και  ο ρόλος τον οποίο έχει να διαδραματίσει η Επιτροπή Αμυνας, ιδιαίτερα στις τελευταίες συνεδρίες της πριν από την κατάταξη των εθνοφρουρών, έχουν στείλει μηνύματα προς την κοινωνία και τους ίδιους τους νεοσύλλεκτους για αυτό και παρατηρείται η αυξημένη μείωση του αριθμού των στρατιωτών που έχουν επικαλεστεί λόγους ψυχολογικούς και έχουν πάρει είτε απαλλαγή, είτε ακόμα και προσωρινή απόλυση.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένο παράδειγμα νεοσύλλεκτού πολύτεκνης οικογένειας, ο οποίος έχασε την προθεσμία για προσκόμιση συγκεκριμένου δικαιολογητικού, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η μοριοδότησή του και ζητήθηκε από το ΓΕΕΦ να επιδεικνύει κατανόηση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ερωτηθείς αν έγιναν αναφορές σε καψόνι, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στα ΚΕΝ, η Επιτροπή Αμυνας έστειλε το μήνυμα στους νεοσύλλεκτους ότι αν τύχουν συμπεριφοράς τέτοιας που να μην είναι στα πλαίσια των οδηγιών των ΓΕΕΦ, πρέπει άμεσα να την καταγγέλλουν. Πρόσθεσε ότι κοντά του ήρθαν τέτοιες καταγγελίες και επικοινώνησε άμεσα με τους διοικητές των συγκεκριμένων ΚΕΝ, οι οποίοι έλαβαν άμεσα τα μέτρα τους. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για το λεγόμενο καψόνι που γινόταν σε παρωχημένες εποχές, αλλά για μεμονωμένα περιστατικά που δεν πρέπει να γενικεύονται.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πορεία της κατάταξης. Όπως είπε, μια κατάταξη 4983 παιδιών αναπόφευκτα θα παρουσίαζε κάποια μικροπροβλήματα, αλλά σε γενικές γραμμές αυτά ήταν πολύ λίγα.

Όπως είπε, από τους νεοσύλλεκτους πήραν αναβολή 36 για ψυχικά νοσήματα μια μείωση του 40%, ενώ αναβολές για γενικές παθήσεις πήραν 76, ενώ για ειδική στρατιωτική θητεία από 7 δήλωσαν 34 φέτος. Πρόσθεσε ότι από 15 που αφορά στρατεύσιμους με ψυχικά νοσήματα φέτος ήταν 6, καταγράφοντας 78% μείωση. Πρόσθεσε ότι τόσο τα μέτρα του Υπ. Αμυνας και του ΓΕΕΦ όσο και της Επιτροπής Αμυνας, έχουν δουλέψει αποθαρρυντικά προς την κατεύθυνση της φυγοστρατίας. Χαρακτήρισε τη φυγοστρατία αρρωστημένο κοινωνικό φαινόμενα και δήλωσε ότι θα πρέπει να παταχθεί. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Αμυνας, αλλά και η παράταξή του θέτουν τις δυνάμεις τους στη διάθεση του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ για να περιοριστεί το φαινόμενο όσο περισσότερο γίνετ

Keywords
Τυχαία Θέματα