Ηλιάδης: Στόχος η καθιέρωση της Κύπρου ως κόμβου Έρευνας και Διάσωσης

10:26 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Πρόγραμμα ΈρευναςΔιάσωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η συνολική προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο καθιέρωσης της Κύπρου ως κόμβου παροχής υπηρεσιών ΈρευναςΔιάσωσης σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτρέποντας τις όποιες παράνομες επιδιώξεις της Τουρκίας για αμφισβήτηση του FIR Λευκωσίας και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης

χαιρετίζοντας την έναρξη του εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Το Σύστημα Ερευνας και Διάσωσης», που πραγματοποιείται στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, Λάρνακα.

Στο ζωτικό χώρο της AOZ και του FIR Λευκωσίας δεν έχουμε μόνο δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβουμε υπεύθυνα και να ασκήσουμε αποτελεσματικά και αξιόπιστα, συνέχισε ο κ. Ηλιάδης προσθέτοντας πως το πρόγραμμα Ερευνας – Διάσωσης χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως στο επιχειρησιακό επίπεδο από το 2013.

Είναι αυτονόητο ότι το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των δραστηριοτήτων που εξελίσσονται στην ΑΟΖ και της ανάγκης να είμαστε ικανοί να προσφέρουμε τις ανάλογες υπηρεσίες, ανέφερε και θέτοντας ως στόχο «την επιτυχή αντιμετώπιση οποιουδήποτε αεροναυτικού ατυχήματος σε όλη την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ακόμα πως η επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να ενεργήσουμε προληπτικά ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όποιο περιστατικό τυχόν παρουσιαστεί με μηδενικές απώλειες.

Πρόσφατα στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας ΚύπρουΓαλλίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κοινή αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης μεγάλης έκτασης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου μεταξύ του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας και των Κυπριακών Δυνάμεων ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσουν κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και με άλλες σημαντικές χώρες.

Βέλτιστος τρόπος για υλοποίηση των στόχων είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά, τις κρατικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εθελοντικές οργανώσεις των πολιτών και τους συνδέσμους των εφέδρων είπε ο κ. Ηλιάδης και καταλήγοντας υπέδειξε ότι απαιτείται Πολιτεία και κοινωνία να ενώσουν δυνάμεις για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό βαθμό ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα