Ισχυρή έκρηξη με τουλάχιστον 31 νεκρούς σε συνοικία της Δαμασκού

13:27 21/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

“Μεγάλο αριθμό” νεκρών και τραυματιών μεταξύ των αμάχων προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη στη συνοικία Μαζράα της Δαμασκού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sana. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για επίθεση “τρομοκρατών” που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 31 νεκρούς.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα

που δείχνουν ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο και ανέφερε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε μία πολυσύχναστη, κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, το οποίο άγνωστοι ανατίναξαν κοντά στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σοβαρές ζημιές υπέστησαν αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε απόσταση 300 μέτρων από τον τόπο της έκρηξης. Ακτιβιστές ανέφεραν τουλάχιστον δύο ακόμη εκρήξεις στην πόλη, ύστερα από εκείνην στην Μαζράα, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, σε σχέδιο ανακοινωθέντος το οποίο θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της συριακής αντιπολίτευσης που άρχισε σήμερα στο Κάιρο αναφέρεται ότι ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης, αλλά ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι ευθύνες για την αιματοχυσία πρέπει να επιρριφθούν στον Ασαντ και το περιβάλλον του και ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Η συριακή αντιπολίτευση συνέρχεται σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσει την πρόταση του ηγέτη της Αχμεντ Μοάζ αλ-Χάτιμπ για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους του καθεστώτος της Δαμασκού. Η πρόταση του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης έχει την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο συμμάχων της Δαμασκού, της Ρωσίας και του Ιράν. Ωστόσο, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κύρια συνιστώσα του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, απέρριψε την πρόταση του αλ-Χάτιμπ και διακήρυξε την προσήλωσή του στην “επανάσταση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα