Και η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στις επαφές του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

15:02 16/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην ατζέντα των επαφών του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κύπρο θα βρίσκεται και το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των επαφών που ξεκινά αύριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και

ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα ευρύτερα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας τα οποία οι δύο χώρες συζητούν εδώ και καιρό και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, έγιναν συζητήσεις για οικονομικά , εμπορικά αλλά και πολιτικά ζητήματα, θέματα που αφορούν την έρευνα και την διάσωση και «γενικά όλα εκείνα τα ζητήματα που προκύπτουν ένεκα της γειτνίασης των δύο χωρών και της θέλησης που υπάρχει από τις δύο χώρες για ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας».

Ερωτηθείς εάν στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της ανέγερσης τερματικού , απάντησε ότι το θέμα αυτό εντάσσεται στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας.

«Η Κυβέρνηση είναι στη διαδικασία ετοιμασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που αφορά όλες τις πτυχές του θέματος ενέργεια, κάθε φορά που συζητάμε με ενδιαφερόμενους, συζητάμε είτε ξεχωριστές πτυχές, είτε ολόκληρο το θέμα, το θέμα της ενέργειας είναι στην ατζέντα της επίσκεψης και άρα θα συζητηθούν ζητήματα αυτού του τύπου», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση αν ψηλά στην ατζέντα θα είναι και το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά.

«Είναι (στην ατζέντα) και όπως έχουμε πει και σε αυτό το τομέα κάνουμε συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου, το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες αναφορικά με τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν με κοινά κοιτάσματα, αλλά και ευρύτερα για τις συνέργειες και τις συνεργασίες γειτονικών χωρών και σε τούτα τα ζητήματα», ανέφερε.

Σε σχέση με το κατα πόσον στη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ περιλαμβάνεται το θέμα της συνεκμετάλλευσης ή αν θα πρέπει να υπάρξει μια συμπληρωματική συμφωνία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «περιλαμβάνεται αυτό το κομμάτι για το οποίο έχει γίνει και γίνεται μια συγκεκριμένη συζήτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα