Κανόνες για το μεταφερόμενο εξοπλισμό υπό πίεση ζητά η EE από Κύπρο

20:42 22/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Κύπρο να θεσπίσει εθνική νομοθεσία σχετικά με το μεταφερόμενο εξοπλισμό υπό πίεση, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης βάσει των ενωσιακών διαδικασιών επί παραβάσει. Αν η Κύπρος δεν ενημερώσει την Επιτροπή εντός δύο μηνών για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση

με την οδηγία, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η οδηγία 2010/35/ΕΕ σχετικά με το μεταφερόμενο εξοπλισμό υπό πίεση θεσπίζει κοινούς κανόνες για τον ασφαλή σχεδιασμό, κατασκευή και αναγκαίους ελέγχους του μεταφερόμενου εξοπλισμού υπό πίεση, ο οποίος κυμαίνεται από μικρές φιάλες έως μεγάλα βυτία εγκατεστημένα σε φορτηγά. Προβλέπει επίσης την ελεύθερη κυκλοφορία και χρήση του εξοπλισμού αυτού, ιδίως με την εξασφάλιση της αμοιβαίας αποδοχής των τακτικών και άλλων επίσημων ελέγχων που διενεργούνται επί του εξοπλισμού.

Αιτιολογώντας τους λόγους που υπαγόρευσαν στην Επιτροπή τη σημερινή ενέργεια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη επειδή η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό δίκαιο. Η οδηγία έπρεπε να έχει μεταφερθεί πλήρως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011.

Η οδηγία σχετικά με τον μεταφερόμενο εξοπλισμό υπό πίεση επιδιώκει να διασφαλίσει κοινό επίπεδο ασφάλειας για τον εν λόγω εξοπλισμό. Δημιουργεί επίσης μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά για τη μεταφορά του εξοπλισμού αυτού. Η έλλειψη εφαρμογής, σημειώνει, μπορεί επομένως να ματαιώσει τους στόχους αυτούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα