ΚΑΠ: Συμφωνία στο Συμβούλιο για την αναθεώρηση, ευνοικές αποφάσεις για Κύπρο

13:08 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας/Αλιείας, κατέληξε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στη βάση των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, πέτυχε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης την ικανοποίηση σημαντικών επιμέρους αιτημάτων.

Κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων, η Κύπρος

πέτυχε να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τη νέα περίοδο με μια ευέλικτη φόρμουλα, η οποία παρέχει τη δυνατότητα χρήσης σημαντικά αυξημένου ποσοστού της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης κατά τα πρώτα έτη της περιόδου 2014-2020.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος του προγράμματος, κατά την διάρκεια της επταετίας, δε θα μειωθεί. Η απόφαση λήφθηκε παρά τους περιορισμούς που υπήρχαν λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αλλά και την αντίσταση που προέβαλαν κάποια κράτη μέλη, τα οποία δεν επιθυμούσαν την δημιουργία προηγούμενου για άλλες χώρες.

Η Κύπρος εξασφάλισε, επίσης, τη δυνατότητα διατήρησης του Συστήματος Ενιαίας Εκταρικής Πληρωμής (SAPS) τουλάχιστον μέχρι το 2020, παράλληλα με τη δυνατότητα χρήσης μέρους του Δημοσιονομικού Φάκελου του σχεδίου για μερική διαφοροποίηση της στήριξης ανά κλάδο παράγωγης. Εξασφαλίστηκαν, ακόμη, ευνοϊκότερες πρόνοιες για τους Κύπριους παραγωγούς όσον άφορα την εφαρμογή των υποχρεώσεων για εξασφάλιση της Πράσινης Πληρωμής, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιού.

Διασφαλίστηκε, επίσης, η διατήρηση των προνοιών που εισήχθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία για ένα πιο απλοποιημένο σύστημα χορήγησης στήριξης στους μικρούς παραγωγούς που λαμβάνουν κάτω από 1250 ευρώ, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την εξαίρεσή τους από το σύστημα πολλαπλής συμμόρφωσης και τους σχετικούς ελέγχους. Οι πρόνοιες αυτές, οι οποίες αφορούν πέραν του 75% των Κυπρίων παραγωγών, αναμένεται να επιφέρουν ουσιαστική μείωση του διοικητικού κόστους, τόσο για τους μικρούς παραγωγούς όσο και για τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

Η δυνατότητα εξαίρεσης της Κύπρου από το νέο σύστημα δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων, το οποίο δε θα απέφερε οποιοδήποτε πρακτικό όφελος στην Κύπρο, θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του διοικητικού κόστους των υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

Τέλος, έγινε κατορθωτή η διατήρηση της εξαίρεσης των μικρών παραγώγων που λαμβάνουν κάτω από 2000 ευρώ από τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις μη επάρκειας του Ετήσιου Πανευρωπαϊκού Προϋπολογισμού της ΚΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα