Καρογιάν : Παράγοντας αποσταθεροποίησης η παραμονή του Προέδρου στην εξουσία

16:05 4/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυστυχώς δεν έκαμε αυτά που έπρεπε να κάμει γι’ αυτό και στα μάτια του κόσμου έπαυσε να θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μπροστά ή και να δώσει σωστές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν προσθέτοντας ότι ο σημερινός Πρόεδρος, «είτε στεναχωρείται είτε όχι, έπαυσε να χαίρει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Είναι ένας Πρόεδρος στον οποίο οι πολλοί έπαυσαν να βασίζονται και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και παραγωγικά»

και πρόσθεσε ότι υπό τις περιστάσεις και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής του Πόλυ Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η κοινωνία απαιτεί και αναμένει την ανάληψη των ευθυνών από όσους τους έχουν καταλογιστεί με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και επανέλαβε την πρόταση του ΔΗΚΟ για επεξεργασία από όλα τα πολιτικά κόμματα, ενός έκτακτου προγράμματος και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που να στοχεύει στην αναδιοργάνωση του κράτους, τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής μας στο κυπριακό, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τη διαχείριση της στρατηγικής μας στον τομέα της ενέργειας και την αποτελεσματική προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, ούτε όμως και το προνόμιο να αποφεύγει την ανάληψη των ευθυνών που ανήκουν σε όλους μας, σε μια κοινή προσπάθεια να υπερβούμε την κρίση», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα χρέος, να υπερβούμε τους εαυτούς μας, να αλλάξουμε τους όρους ενός αυτοκαταστροφικού κομματικού ανταγωνισμού».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του στάθηκε από την πρώτη στιγμή απέναντι στην κρίση που πυροδότησε η καταστροφή στη ναυτική βάση με ύψιστη συναίσθηση ευθύνης και καθήκοντος. «Απευθύναμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να παραμερίσουν τα στενο-κομματικά τους συμφέροντα και να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στη σωτηρία της πατρίδας μας», σπεύσαμε πρώτοι, συνέχισε, «να μιλήσουμε για την ανάγκη ανάληψης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αντικειμενικών πολιτικών ευθυνών που βαρύνουν το αξίωμα και το ρόλο του ως πρώτου πολίτη και αρχηγού του κράτους μας. Τον καλέσαμε επίσης να αναγνωρίσει και να επωμισθεί τις προσωπικές ευθύνες που τυχόν θα προέκυπταν μέσα από μια αδιάβλητη, αντικειμενική και διαφανή διαδικασία έρευνας των αιτίων της καταστροφικής έκρηξης στο Μαρί».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ΔΗΚΟ έδειξε απόλυτο σεβασμό προς τη διερευνητική διαδικασία των αιτίων και των ευθυνών της καταστροφής στο Μαρί. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – χωρίς όρους και επιφυλάξεις- και πολύ σωστά λέω – με το διάγγελμά του διαδήλωνε την κατηγορηματική θέση ότι ‘απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν οι ευθύνες, όποιους και αν αυτές βαρύνουν. Από το χαμηλότερο ως το ανώτατο επίπεδο’, διαβεβαιώνοντας συνάμα ότι οι ευθύνες θα αναληφθούν και θα αποδ

Keywords
Τυχαία Θέματα