Κατά 3% περισσότερες γυναίκες σε ΔΣ εισηγμένων εταιρειών στην Κύπρο

14:56 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων επιχειρήσεων στην ΕΕ αυξήθηκε στο 15,8% το 2012, ενώ στην Κύπρο η αύξηση ήταν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες, η έκτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν εμφανίζουν αύξηση στο 15,8% του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, από 13,7% τον Ιανουάριο του 2012. Το ποσοστό αυτό αναλύεται ως

εξής: μέσο ποσοστό 17% μη εκτελεστικά μέλη διοικητικών συμβουλίων (έναντι 15% τον Ιανουάριο του 2012) και 10% εκτελεστικά μέλη διοικητικών συμβουλίων (έναντι 8,9%). Αύξηση του ποσοστού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια έχει σημειωθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από τρεις (Βουλγαρία, Πολωνία και Ιρλανδία).

Στην Κύπρο το ποσοστό των γυναικών που μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων ήταν 8% εκ των οποίων το 9% ήταν εκτελεστικά μέλη και το 6% μη εκτελεστικά μέλη.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2012 καταγράφηκαν κατά σειρά στην Ιταλία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία και την Κύπρο.

Τα νέα αριθμητικά στοιχεία αντιπροσωπεύουν αύξηση κατά 2,2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2011. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των γυναικών μέσα σε ένα έτος.

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ η αύξηση αυτή αποτελεί προϊόν της πίεσης που άσκησε η Επιτροπή, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα, όπως είπε, οι επιχειρήσεις να έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι εάν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια γηράσκουσα κοινωνία δεν μπορούν να αγνοούν το γυναικείο δυναμικό, δεδομένου ότι το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίων είναι γυναίκες». «Το παράδειγμα που έδωσαν χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες θέσπισαν πρόσφατα νομοθεσία και άρχισαν να εμφανίζουν πρόοδο, δείχνει σαφώς ότι μια χρονικώς περιορισμένη κανονιστική παρέμβαση αποτελεί προϋπόθεση για να αλλάξει η κατάσταση», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκών διαστάσεων νομοθεσία που προτείναμε θα διασφαλίσει τη χρησιμοποίηση του υφιστάμενου δυναμικού για την προώθηση της ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων σε όλα τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών στην εσωτερική αγορά.

Στις 14 Νοεμβρίου 2012, η Επιτροπή ενέκρινε νομοθετική πράξη η οποία θέτει ως ελάχιστο στόχο να έχει φθάσει στο 40% το ποσοστό παρουσίας του υποεκπροσωπούμενου φύλου σε μη εκτελεστικές θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών στην Ευρώπη έως το 2020, ή έως το 2018 για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις.

Τα κύρια στοιχεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

-Εάν μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία στην Ευρώπη δεν έχει 40% ποσοστό παρουσίας γυναικών στο εποπτικό της συμβούλιο, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις υποχρεούται να εισαγάγει νέα διαδικασία επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου, η οποία δίνει προτεραιότητα στις γυναίκες υποψηφίους με τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα.

-Οι νέες διατάξεις δίνουν έμφαση στα επαγγελματικά προσόντα των ενδιαφερομένων. Καμία γυναίκα δεν πρόκειται να γίνει μέλος διοικητικού συμβουλίου απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Αλλά καμία γυναίκα δεν θα απορριφθεί για μια τέτοια θέση λόγω του φύλου της.

-Η πρόταση οδηγίας εφαρμόζεται μόνο στα εποπτικά συμβούλια ή σε μη εκτελεστικά διευθυντικά στελέχη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, λόγω της οικονομικής τους σημασίας και της μεγάλης προβολής τους. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται.

-Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν κατάλληλες και αποτρεπτικές κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την οδηγία.

Για να αποκτήσει ισχύ νόμου, η πρόταση της Επιτροπής χρειάζεται τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ορίσει ως συνεισηγητές για την πρόταση τη Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ (Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών) και την Εβλίν Ρενιέ (Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων), μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα