Κατάθεση Σαρρή στην Ερευνητική: Σε 1,5 μήνα η Λαική έλαβε €5,8 δισ. από τον ELA

17:33 25/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

To χρέος της Λαϊκής Τράπεζας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έφτασε τα €9,6 δισ. τον Ιούλιο 2012 από €3,8 δισ. το Μάιο του ιδίου χρόνου, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε σήμερα ο πρώην μη εκτελεστικός Πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής κατά την πρώτο μέρος της κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής

Επιτροπής για την οικονομία σήμερα.

Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την εκτίμηση ότι δηλώσεις που έκανε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 21 Μαΐου 2012 στη Βιέννη ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει μια από τις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου γιατί δεν είναι βιώσιμη είχαν αρνητικό αντίκτυπο, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν μπορούσε να δανειστεί χρησιμοποιώντας ως εχέγγυα ομόλογα του ελληνικού ή του κυπριακού δημοσίου την ώθησαν να χρειαστεί να αντλήσει μεγάλα ποσά μέσω του ELA.

«Όταν ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε αμφιβολίες αν η τράπεζα ήταν βιώσιμη στις 21 Μαΐου 2012», είπε, και «με άλλες εξελίξεις που δεν έδιναν την ευκαιρία στη Λαϊκή να χρησιμοποιήσει τα κανονικά μέτρα στήριξης στο Ευρωσύστημα» τότε έπρεπε να περάσει η Λαϊκή από εκείνο το μηχανισμό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής, ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κατέβαλλε για «απόσχιση» όπως είπε των ‘αμφιβόλου ποιότητας’ εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα από τις υπόλοιπες εργασίες της τράπεζας στην Κύπρο με συναντήσεις και με την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και με ΕΕ και ΔΝΤ.

Είπε ότι αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2012, προχώρησε με τη βοήθεια ανεξαρτήτων συμβούλων διεθνούς εγκυρότητας σε μια λεπτομερή ανάλυση της ποιότητας κυρίως του χαρτοφυλακίου της Ελλάδας. Διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ χειρότερη απ’ ότι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας έδειχναν εξου και δείξαμε στους ισολογισμούς του 2011 πολύ μεγαλύτερες ζημιές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι επισφάλειες που καταγράφηκαν στους ισολογισμούς για το 2010 ήταν €200 εκ. ενώ για το 2011 ήταν €1,6 δισ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπήρξε η αναγκαία αντικειμενικότητα και το αναγκαίο θάρρος να αναγνωριστεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου ήταν αμφιβόλου ποιότητας».

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Σαρρής, το 50% των δραστηριοτήτων της Λαϊκής περίπου €12 δισ. σε σύνολο χαρτοφυλακίου περίπου €24 δισ. ήταν στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις προσπάθειες που κατέβαλλε, είπε ότι συναντήθηκε και με τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος τον άκουσε με προσοχή και συμπάθεια «χωρίς να μου υποσχεθεί οτιδήποτε» και τον παρέπεμψε στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας. Επίσης, προσωπικά επισκέφθηκε ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εκεί η συμβουλή που πήρα είναι ότι ‘δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα αλλά σίγουρα χωρίς να λάβει η χώρα σας δημοσιονομικά μέτρα δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσουμε τις τράπεζες’», ανέφερε.

Ερωτηθείς όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση σε τι ποσό ήταν εκτεθειμένη η Λαϊκή Τράπεζα σε ELA, το Μάιο του 2012, ο κ. Σαρρής είπε ότι το Μάιο του 2012 ήταν εκτεθειμένη στα €3,8 δισ. ενώ όπως πρόσθεσε, η έκθεσή της σε ELA έφτασε τα €9,6 δισ. μέχρι τις αρχές Ιουλίου του 2012.

Τον Ιανουάριο του 2012 το ELA ήταν €3,5 δισ. ανέφερε και μέχρι το Μάιο έφτασε τα €3,8 «αλλά καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε το καταθετικό περιβάλλον».

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν όταν επήλθε η κρατικοποίηση, η Κεντρική Τράπεζα ή το κράτος έθεσαν περιορισμούς σε σχέση με πιθανόν δανεισμό από ELA.

Ο κ. Σαρρής κλήθηκε να αξιολογήσει και δήλωση το Διοικητή της Κεντρικής Πανίκου Δημητριάδη ότι τον Ιούλιο 2012 «βάλαμε τη Λαϊκή στον αναπνευστήρα μέχρι τις εκλογές». Η πρώτη αντίδραση, είπε, είναι ότι ο ανεξάρτητος επόπτης δεν έχει καμιά δουλειά να ασχοληθεί με εκλογικές ημερομηνίες.

Σε άλλο σημείο και καταθέτοντας για το ρόλο της ΕΚΤ, είπε ότι έδωσε ELA σε πάρα πολλές χώρες. Η ΕΚΤ και η Κεντρική πάντοτε ευελπιστούν ότι θα έρθει η ώρα να βρεθούν τα κεφάλαια, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι όταν η ΕΚΤ απείλησε ότι θα σταματήσει το ELA, τότε ήταν που η δική μας Κυβέρνηση προχώρησε και υπέγραψε το πρώτο προσχέδιο του μνημονίου το Νοέμβριο του 2012.

Μπορεί να πει κανείς, είπε ο κ. Σαρρής, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να το πράξει νωρίτερα αλλά με κάποιο ρίσκο. Αν μεν έλεγε, προχωρήστε και το κάναμε, θα ήταν θετική έκβαση, είπε, αν όμως δεν υπογράφαμε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο τότε αυτό που θα συνέβαινε στην Κύπρο θα ήταν πολύ χειρότερο απ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Σαρρής κατέθεσε επίσης όσον αφορά στην παραίτησή του ότι τρεις με τέσσερις εβδομάδες προτού παραιτηθεί ο Διοικητής της ΚΕ «μου είπε ότι ήταν επιθυμία και του Προεδρικού και του ιδίου».

Η αιτιολογία που του δόθηκε, ανέφερε, βασιζόταν σε τοποθετήσεις του στο BBC όπου αναφέρθηκε στα προβλήματα της Κύπρου. Ο Διοικητής της ΚΤ του μετέφερε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις που έκανε προς τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για να γίνει η απομάκρυνση των εργασιών μας στην Ελλάδα. Επίσης του έδωσε το λόγο μη επιτυχίας στην εξεύρεση ξένων επενδυτών. Κάτι, πρόσθεσε, «το οποίο ήταν γνωστό ότι ήταν πολύ δύσκολο».

Keywords
Τυχαία Θέματα