Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της Ανωτέρας στη Λεμεσό

08:16 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τέλος εποχής για ένα από τα ιστορικά κτίρια της Λεμεσού, τη γνωστή ”Ανωτέρα”, καθώς δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες του Δήμου Λεμεσού να θεωρηθεί διατηρητέο από το Τμήμα Πολεοδομίας και ο νέος ιδιοκτήτης του έλαβε το πράσινο φως για να προχωρήσει στην κατεδάφιση του.

Το θέμα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη χθεσινή συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου ενημέρωσε για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δικαίωνε τους νέους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σχεδιάζουν την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου, που κάποτε

στέγαζε την 4η Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση και υπήρξε σημείο αναφοράς στο πεδίο μαχών την περίοδο του πραξικοπήματος.

Σε ψηφοφορία που ακολούθησε για το κατά πόσο ο Δήμος θα υποβάλει έφεση κατά της απόφασης, δυο δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ, 16 κατά και 8 τήρησαν αποχή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι ”δεν έχουμε δυστυχώς πολλές επιλογές από τη στιγμή που το αρμόδιο Τμήμα, που είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, γνωμάτευσε ότι δεν είναι κτίριο αξιόλογο προς διατήρηση και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπακούσουμε στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου”.

”Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά που ενδεχομένως να είναι κοινότυπα, υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που συνοδεύουν ένα κτίριο”, είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, σημειώνοντας πως πέραν από τη θέση του, που βρίσκεται στην είσοδο της οδού Βίκτωρος Ουγκό και πάνω στην ιστορική οδό Γλάδστωνος, ”το κτίριο κουβαλά ένα ιστορικό βάρος που συνδέεται με τα γεγονότα των τελευταίων 40 χρόνων του τόπου μας και πιστεύουμε ότι αυτό έπρεπε να ληφθεί υπόψη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα