Κατηγορηματικός ο Κύπριος Πρόεδρος: Η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη

18:34 18/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη χωρίς πειραματισμούς, παλινδρομήσεις και εξαιρέσεις τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Λεμεσό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών, κατά την οποία απένειμε το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» στον τέως Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο

Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης και παρακολούθησε μέρος της δημόσιας συζήτησης που οργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚ και το Europe Direct Λεμεσού

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «το όραμα της Κυβέρνησης για τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνεται και στην αξιοποίηση του νέου γεωστρατηγικού ρόλου που δύναται να αποκτήσει η Κύπρος ως ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο και τη θετική συμβολή που κάτι τέτοιο θα επιφέρει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού δέχθηκε με συγκίνηση το Βραβείο που καθιέρωσε ο ΟΠΕΚ, επεσήμανε, στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, ότι οι τρέχουσες δυσκολίες και προκλήσεις απαιτούν ρηξικέλευθες ευρωπαϊκές απαντήσεις. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, σημείωσε, η λύση δεν μπορεί παρά να είναι μια μεγαλύτερη και καλύτερης ποιότητας Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και μια πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Στη δική του ομιλία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού που έφεραν την Ευρώπη όχι μόνο σε οικονομική κρίση, αλλά και σε κρίση στρατηγικού ρόλου και ταυτότητας. Ο Χ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι κάτω από αυτό το πρίσμα, η Κύπρος χρειάζεται να προασπίσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και να επενδύσει στο νέο ενεργειακό ρόλο της, λαμβάνοντας αποφάσεις μακριά από ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμούς.

Ο Τάσος Γεωργίου, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής της Κύπρου στις αποφάσεις που βρίσκονται ενώπιον της ΕΕ, ειδικά ενόψει της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, και εισηγήθηκε την δημιουργία ενός θεσμοποιημένου συντονιστικού Σώματος που θα εμπλέκει κυβέρνηση , Βουλή και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών για τα σημαντικά Ευρωπαϊκά δρώμενα.

Ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι η σοβαρή οικονομική κρίση που διανύει η ΕΕ έδωσε πολλά μαθήματα για τις λύσεις που θα επιδιώξει η Ένωση. Έφερε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, πρώτον την ανάγκη να εργαστούμε όλοι μαζί, καθώς τα κράτη μέλη είναι οικονομικά αλληλοεξαρτημένα και δεύτερον, την ανάγκη για μια δημόσια συζήτηση με τους πολίτες για το πόσο μακριά θέλουν να οδηγηθεί η πολιτική ολοκλήρωση και η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα