Κατσουρίδης: Η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής ομιλίας

22:05 18/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Σε αποψινή του προεκλογική ομιλία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης μεταξύ άλλων είπε σχετικά με τα θέματα της οικονομίας:

«Αναμφίβολα αντιμετωπίζονται σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομία, προϊόν κύρια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού – των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της Κυπριακής οικονομίας και των υπερβολών που όντως υπάρχουν σε μια σειρά οικονομικών ρυθμίσεων της Κυπριακής πολιτείας.

Είναι η άποψη μας ότι

μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι έχουν συνεισφέρει αρκετά. Βέβαια να υπογραμμίσουμε ότι πρέπει να σταθούν συνεπείς στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Το αν θα χρειαστεί να συζητηθεί εκ νέου η περαιτέρω συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο υπό το φώς συγκεκριμένων δεδομένων που ενδεχόμενα δημιουργηθούν. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητος ο κοινωνικός διάλογος και συναίνεση.

Θεωρούμε όμως ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι να κληθούν να συνεισφέρουν στην διάσωση της οικονομίας ο συσσωρευμένος πλούτος και τα μεγάλα κέρδη. Είναι ώρα να αποδείξουν οι έχοντες και κατέχοντες ότι οι εκκλήσεις που απευθύνουν σε όλους τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, Κόμματα και Κυβέρνηση για υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας δεν αφορούν μόνο τους άλλους, αλλά και τους ίδιους.

Παρακολουθούμε καθημερινά μια συγχορδία απόψεων και προτάσεων που επιζητούν να φορτώσουν όλο το βάρος της κρίσης στους ώμους των εργαζομένων.

Ζητούμε απ’ όλους αυτούς κάτι πολύ απλό. Να μας υποδείξουν έστω και μια χώρα όπου αυτές οι μονόπλευρες και δογματικές προσεγγίσεις δημιούργησαν συνθήκες ανάπτυξης και οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση!

Διότι δεν είναι οι συνεχείς περικοπές και η ανανεωμένη λιτότητα που θα σώσουν τις οικονομίες του κόσμου, αλλά η ισορροπημένη λήψη μέτρων που οδηγεί στην ανάπτυξη.

Το ΑΚΕΛ έχει αποδείξει ότι διαχρονικά τις ώρες της κρίσης υπερβαίνει εαυτόν και αντιμετωπίζει τα ζητήματα οικονομίας με υπευθυνότητα και πατριωτισμό. Αναμένουμε το ίδιο και από τους άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς εταίρους.

Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί και καταθέσει σειρά προτάσεων και μέτρων. Προτάσεις και μέτρα ισοζυγισμένα, που κατά την γνώμη μας κατανέμουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης λογικά και ισόρροπα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Συνέχισε λέγοντας ότι πέραν της οικονομίας και των όσων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί, στην Κύπρο υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, συγκεκριμένα είπε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μαζί με τα διάφορα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην οικονομία και άλλους τομείς της ζωής μας συντελείται και μια άλλη εξέλιξη η οποία μπορεί να αποδειχθεί ευλογημένη για το τόπο μας.

Αναφέρομαι στην ανακάλυψη σοβαρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενδεχόμενα και πετρελαίου που η εξόρυξη, εκμετάλλευση και εμπορία τους μπορεί να αλλάξει κατά θ

Keywords
Τυχαία Θέματα