ΚΕΒΕ : Αναγκαίο το τρίτο πακέτο μέτρων

14:05 13/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η μοναδική συνταγή εξόδου από την κρίση είναι ο συνδυασμός παρεμβάσεων για μόνιμη εξάλειψη των διαρθρωτικών στρεβλώσεων του δημόσιου τομέα που προκαλούν τα ελλείμματα, με την ταυτόχρονη εξαγγελία μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω του ιδιωτικού τομέα που θα δημιουργήσει νέα έσοδα στο κράτος και μείωση της ανεργίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ.

Σημειώνει ότι η επισήμανση του ΔΝΤ

ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι ”εξαιρετικά σοβαρή” με την ταυτόχρονη υπόδειξη ότι υπάρχει χρόνος για αναστροφή του αρνητικού κλίματος αρκεί η Κυβέρνηση να μην περιοριστεί στα μίνιμουμ μέτρα που μπορούσε να πάρει αλλά στην ανάγκη να λάβει πιο τολμηρά μέτρα ”δίνει το στίγμα για τις αποφάσεις που πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε”.

Το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα και ένα τρίτο πακέτο μέτρων που θα εστιάζεται κυρίως στην εξάλειψη των διαπιστωμένων πλέον διαρθρωτικών στρεβλώσεων της οικονομίας.

”Η οποιαδήποτε ολιγωρία που έχει την αφετηρία της σε τυχόν φοβίες ολόκληρου του πολιτικού συστήματος να αναλάβει συλλογικά το κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα αποβεί μοιραία για την κυπριακή οικονομία”, προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα προς την κατεύθυνση μείωσης των δημοσίων δαπανών έδωσε χθες το ΔΝΤ, ολοκληρώνοντας την ανασκόπηση της κυπριακής οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας με το πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή αποτελεί και την πιο ενδεδειγμένη πορεία, αφού οδηγεί σε πιο διαρκείς αποταμιεύσεις σε σύγκριση με τις αυξήσεις σε φορολογίες.

Σημειώνει ότι πάγια θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι το πρόβλημα έγκειται στο σκέλος των δαπανών του δημόσιου και όχι στην απουσία επαρκών εσόδων.

Αναφέρει, τέλος, ότι ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η προτροπή του ΔΝΤ προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ότι επιβάλλεται άμεσα η λήψη αποφασιστικών και αξιόπιστων μέτρων για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Κυπρίων και ξένων επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτεροι όροι πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, η πολύ καλή εικόνα της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου αλλά και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενέργειες που θα θέσουν το πλαίσιο για επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης με βάση τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα