ΚΕΒΕ: Δεν πρέπει να υπάρξουν μεγάλοι περιορισμοί στις επιχειρήσεις

09:28 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Να μην υπάρξουν μεγάλοι περιορισμοί στις συναλλαγές που θα επιτρέπεται να κάνουν οι επιχειρήσεις καλεί την Κεντρική ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι αναμένουν διευκρινιστική εγκύκλιο από την Κεντρική εντός της ημέρας που θα εξηγεί λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών όταν ανοίξουν.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ

ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει το τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να εκτελωνίσουν προϊόντα».

Κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξει κάποια συνάντηση με την Κεντρική απάντησε αρνητικά «Δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμα για οποιαδήποτε συνάντηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σίγουρα είναι πολύ σημαντικό – εμείς έχουμε πει από προχθές – ότι η Κεντρική πρέπει να άμεσα να βγάλει διευκρινιστική εγκύκλιο ως προς το πως αναμένεται να λειτουργήσουν οι τράπεζες από την ημέρα που θα ανοίξουν».

«Το τοπίο αλλάζει ριζικά και θα πρέπει να δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει το σύστημα», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένεται μέχρι το απόγευμα σήμερα να υπάρξει μια σχετική ανακοίνωση από την Κεντρική.

Κληθείς να πει τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τον κόσμο ο περιορισμένος αριθμός προϊόντων και πρώτων υλών, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι «όπως ξέρετε, οι προμηθευτές δεν παραδίδουν προϊόντα πλέον αν δεν είναι τοις μετρητοίς». Τα μετρητά, πρόσθεσε, «όπως αντιλαμβάνεστε είναι περιορισμένα και δεν είναι και αρκετά για να μπορέσουν να γίνουν συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, γιατί εκεί εμπλέκονται και πολύ μεγαλύτερα ποσά».

«Δεν υπάρχει ανατροφοδότηση των αγορών και είναι πολύ πιθανόν κάποια εμπορεύματα ν’ αρχίσουν να λείπουν από τα ράφια», συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής στο ΚΕΒΕ δεν έχουν ληφθεί παράπονα ότι δεν βρίσκει προϊόντα στα ράφια ο κόσμος, «αλλά σίγουρα είμαστε πολύ κοντά να λείψουν τα αποθέματα που υπάρχουν μέσα στις υπεραγορές».

Γι αυτό, πρόσθεσε, «είναι επάναγκες αύριο να λειτουργήσουν οι τράπεζες και να επιτρέπεται μεταξύ των επιχειρήσεων ένα σεβαστό ποσό συναλλαγών». Εξέφρασε την άποψη ότι «στην κυπριακή αγορά δεν πρέπει να υπάρξουν ιδιαίτεροι περιορισμοί». Οι περιορισμοί που πρέπει να υπάρξουν, συμπλήρωσε, «και είναι κατανοητοί, θα πρέπει να αφορούν την εξαγωγή συναλλάγματος». Και εκεί, είπε, «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι στο κομμάτι που αφορά τις επιχειρήσεις», δίνοντας το παράδειγμα εταιρειών που εισάγουν προϊόντα και πρέπει να πληρώσουν συγκεκριμένα τιμολόγια.

Κληθείς να πει κατά πόσο το ΚΕΒΕ έχει μεταφέρει τις απόψεις του, είπε ότι δεν έχει δοθεί η ευκαιρία να τις εκφράσουν κατ’ ιδίαν όμως τις έχουν εκφράσει δημόσια.

Όσον αφορά πληροφορίες ότι κάποια καταστήματα δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες ο κ. Τσιακκής είπε ότι είχε επικοινωνήσει με τον Γενικό Διευθυντή της JCC για το θέμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σύστημα των καρτών να μην δέχονται κάρτες». Φυσικά, εξήγησε, «η πιστωτική κάρτα, αντιλαμβάνεστε έχει και το όριο της».

Έστειλε το μήνυμα ότι όταν ανοίξουν οι τράπεζες «δεν πρέπει να λειτουργήσει ο κόσμος υπό το καθεστώς πανικού». Αν κάποιος, ανέφερε, «μπόρεσε να εξασφαλίσει κάποιο ρευστό για να καλύψει τις ανάγκες του για τις επόμενες μέρες ας αφήσει κάποιους άλλους να πάνε στην τράπεζα που μπορεί να είναι σε μια διαφορετική θέση».

Προειδοποίησε τον κόσμο ότι «δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν να αποσύρουν λεφτά, να τα φυλάνε στο σπίτι για να βγάλουν στο εξωτερικό». Αυτό, πρόσθεσε, «θα είναι η χειρότερη υπηρεσία προς τη χώρα».

Συνέστησε επίσης υπομονή όσος αφορά στους μισθούς, όπου μπορεί «να υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση για να καταβληθούν στους εργαζόμενους».

Κάλεσε επίσης τους υπάλληλους των τραπεζών να δείξουν κατανόηση.

Κληθείς να πει κατά πόσο θεωρεί ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το ωράριο που παραμένουν οι τράπεζες ανοιχτές αυτές τις μέρες, ο κ. Τσιακκής χαιρέτισε τις θετικές ενδείξεις που έχουν υπάρξει εκ μέρους της ΕΤΥΚ.

Αν είναι θέμα των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΤΥΚ, ανέφερε, «η παρότρυνση είναι να το κάνουν αυτό το πράγμα, διότι όχι μόνο θα εκτιμηθεί από τον κόσμο, αλλά θα συμβάλλει πάρα πολύ στην αποσυμφόρηση του προβλήματος».

Keywords
Αναζητήσεις
κεβε κλαρκ
Τυχαία Θέματα