ΚΕΒΕ: Ωρολογιακή βόμβα η νομοθετική ρύθμιση συλλογικών συμβάσεων

13:27 15/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ωρολογιακή βόμβα θα είναι η νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων προειδοποιεί το ΚΕΒΕ, τασσόμενο εναντίον της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού και υπέρ της διατήρησης του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ προειδοποιεί ότι «μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα στην επιτυχημένη τριμερή συνεργασία που στηρίζεται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

των κοινωνικών εταίρων».

Αναφέρει ότι «το μοντέλο της τριμερούς συνεργασίας στην Κύπρο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο εξωτερικό και έτυχε πολλές φορές θετικών σχολίων από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας». Άλλωστε, προσθέτει, «το σύστημα αυτό είναι που βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο «εάν επιχειρηθεί η αλλαγή του υφιστάμενου επιτυχημένου συστήματος της τριμερούς συνεργασίας τότε θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση, με αποτέλεσμα να πληγεί η εργατική ειρήνη και να γίνει υπόσκαψη των μηχανισμών των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων».

Εκφράζει παράλληλα τη θέση ότι «οι αλλαγές που έφερε η ένταξη μας στην Ευρώπη στα θέματα της αγοράς εργασίας, μπορούν να διευθετηθούν με άλλους τρόπους και όχι με το να ανατινάξουμε στον αέρα το επιτυχημένο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είναι η βάση της τριμερούς συνεργασίας».

« Η περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και συστηματικής εποπτείας για την παράνομη και αδήλωτη εργασία και κατ’ επέκταση της εργατικής νομοθεσίας είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας», επισημαίνει.

Τέλος, σημειώνει ότι «δεν τίθεται θέμα, ούτε καν συζήτησης του ενδεχομένου αλλαγής του υφιστάμενου συστήματος εργασιακών σχέσεων που θα επιφέρει συνεχόμενες εργατικές αναταραχές με απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία του τόπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα