Κίνδυνος απομάκρυνσης των φτηνών φαρμάκων από την αγορά

12:22 13/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η εφαρμογή της “μελέτης της φαρμακευτικής αγοράς της Κύπρου σε σύγκριση με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ”, που είδε το φως της δημοσιότητας, θα οδηγήσει σε απομάκρυνση φτηνών φαρμάκων από την αγορά και σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο προϋπολογισμό των ασθενών που δεν είναι δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ

Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμη πως η εφαρμογή της μελέτης αυτής θα πλήξει ακόμα περισσότερο την εξαγωγική δραστηριότητα της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων, το κράτος να κληθεί να καταβάλει ανεργιακά επιδόματα και ταυτόχρονα να μειώσει τα έσοδά του.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε εξάλλου πως εφαρμογή της μελέτης αυτής θα επιτρέψει την ανάπτυξη του πλαισίου που εξέθρεψε το σκάνδαλο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. του 2004-5. Είπε πως και τότε είχε επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί η ίδια περίπου τιμολογιακή πολιτική με αποτέλεσμα τα φθηνά φάρμακα να εξαφανίζονται σταδιακά από την αγορά και να αναγκάζονται οι ασθενείς να προμηθεύονται πιο ακριβά φάρμακα.

Είπε πως για αυτό ακριβώς το λόγο όταν γίνεται τιμολόγηση των φαρμάκων η βασική προσπάθεια πρέπει να είναι όχι κυρίως να φθηνύνουν τόσο πολύ τα φθηνά φάρμακα που να εξαφανιστούν από την αγορά αλλά να φθηνύνουν τα ακριβά φάρμακα για να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και ανταγωνισμός και δυνατότητα και στο γιατρό και στον ασθενή επιλογής φαρμακευτικής αγωγής.

Ανέφερε εξάλλου πως οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και κυρίως του Υπουργείου Υγείας είναι σοβαρές και θα είναι ακόμα σοβαρότερες εάν υιοθετηθεί η μελέτη που έχει ετοιμαστεί.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως αυτή καθ΄ εαυτή η μελέτη προκαλεί σημαντικά πολιτικά ερωτήματα και γεννά πληθώρα ερωτηματικών τόσο επί της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί, όσο και επί της ουσίας της ενέργειας, όπως το γιατί παρακάμφθηκε από τη διαδικασία ετοιμασίας της μελέτης η Συμβουλευτική Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων η οποία έχει συσταθεί με σχετική νομοθεσία.

Εξάλλου διερωτήθηκε ποιός επέλεξε τα άτομα που στελέχωσαν την Επιτροπή Μελέτης και στη βάση ποιών κριτηρίων έγινε η επιλογή και γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί υπάλληλοι των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών οι οποίοι έχουν εξειδικευθεί στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ακόμα και με κρατικές υποτροφίες, και ανατέθηκε η ευθύνη σε μη εξειδικευμένο άτομο καθώς και γιατί αφού για την εκπόνηση της μελέτης έχει παρακαμφθεί τόσο η υπηρεσία όσο και η ιεραρχία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. γιατί αναφέρονται οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. ως υπηρεσία έκδοσης

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε εξάλλου πως η συγκεκριμένη μελέτη είναι εκτός των όρων της υπουργικής εντολής, η οποία αφορούσε την«Αναθεώρηση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων στη βάση της υφιστάμενης τιμολογιακής πολιτικής». Η μελέτη που έχει εκπονηθεί, εισάγει και εισηγείται νέα τιμολογιακή πολιτική η οποία απαιτεί ειδική νομοθετική ρύθμιση, πρόσθεσε και διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός την έχει αποδεχθεί.

Είπε πω

Keywords
Τυχαία Θέματα