Κινσάσα: Καμία διαπραγμάτευση με αντάρτες

17:38 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό δήλωσε σήμερα ότι αυτή δεν προτίθεται να διεξάγει συνομιλίες με τους αντάρτες που δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας και πρόσθεσε ότι ο στρατός «θα απωθήσει τη Ρουάντα από τη χώρα».

Ο υπουργός Πληροφοριών της ΛΔ Κονγκό Λαμπέρτ Μέντε έκανε την δήλωση αυτή μερικές ώρες αφού οι αντάρτες του κινήματος M23, που η Κινσάσα και ο ΟΗΕ θεωρούν ότι υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, κατέλαβαν την πόλη Γκόμα. Η Ρουάντα διαψεύδει ότι υποστηρίζει τους αντάρτες.

«Θα συνεχίσουμε (τη στρατιωτική δράση) ώσπου η Ρουάντα να απωθηθεί, να φύγει από τη χώρα μας. . . Δεν θα υπάρξει απολύτως καμιά διαπραγμάτευση με το M23», είπε ο Μέντε, προσθέτοντας πως η Κινσάσα θα συνομιλήσει άμεσα μόνον με τη Ρουάντα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ουγκάντας ανακοίνωσε σήμερα ότι η παρουσία των ανταρτών στις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά στην Καμπάλα δεν είναι απαραίτητη και ότι επαφίεται στον Καμπιλά να αποφασίσει σχετικά με τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι αντάρτες.

«Η παρουσία τους στην Καμπάλα δεν είναι απαραίτητη. Τα θέματα που θέτουν είναι ήδη εκτενώς γνωστά και άρα επαφίεται στον (Κονγκολέζο πρόεδρο) Καμπιλά να πει "συμφωνώ με αυτό ή εκείνο και διαφωνώ με αυτό"», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ασουμάν Κιγίνγκι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αντάρτες του κινήματος που αποκαλείται M23 και θεωρείται γενικά ότι υποστηρίζονται από τη Ρουάντα ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέλαβαν την πόλη Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Παράλληλα, πήραν τον έλεγχο δύο συνοριακών φυλακίων που συνδέουν το έδαφος του Κονγκό με τη γειτονική πόλη Γκισένγκι της Ρουάντας, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στη ρουαντέζικη πλευρά των συνόρων.

Δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στην Γκόμα, πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου, έφτασε εξάλλου ο Σουλτάνι Μακένγκα, επικεφαλής των δυνάμεων των ανταρτών του M23, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Αναζητήσεις
ανταρτης προεδρος κινσασας
Τυχαία Θέματα