Κοιμούνται λιγότερο τα παιδιά στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα της IDEFICS

13:06 31/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Τα παιδιά στην Κύπρο, Ισπανία και Ιταλία κοιμούνται λιγότερες ώρες από παιδιά  της βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη του IDEFICS,  (Identification and prevention of lifestyle- and Diet-induced health Effects In Children  and infants) που προωθείται μέσω του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου,  Υγεία του Παιδιού στην Κύπρο.

Παράλληλα

διαφαίνεται ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μεγαλύτερο  κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή ακόμα και παχύσαρκα.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η επαρκής ποσότητα ύπνου  είναι σημαντική προϋπόθεση για την καλή υγεία και ανάπτυξη των παιδιών γιατί αυξάνει τα ποσοστά προσοχής, απόδοσης και ευημερίας τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη IDEFICS, τα παιδιά σε χώρες της νότιας Ευρώπης, Ιταλία, Κύπρος και Ισπανία, κοιμούνται πολύ λιγότερο σε αντίθεση από εκείνες στη βόρεια Ευρώπη. Παράδειγμα είναι ότι στην Ιταλία τα παιδιά στην προσχολική ηλικία ξυπνάνε μετά από 9,5 ώρες ύπνου ενώ τα παιδιά στη Σουηδία κοιμούνται 11 περίπου ώρες. Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα είναι ανεξάρτητα της ύπαρξης διαφορών στην ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.

Τα στοιχεία για την Γερμανία κατέδειξαν ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας κοιμούνται κατά μέσο όρο 11 ώρες κάθε βράδυ ενώ η διάρκεια του ύπνου μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των παιδιών. Τα παιδιά στην σχολική ηλικία κοιμούνται περίπου 10 ώρες ημερησίως.

Η μελέτη του IDEFICS έδειξε επίσης ότι δεν βρέθηκαν διαφορές στη διάρκεια του ύπνου μεταξύ κοριτσιών και αγοριών. Αυτό που επηρεάζει ωστόσο τη διάρκεια του ύπνου φαίνεται να είναι ο χρόνος που ξοδεύεται μπροστά από μια τηλεόραση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Παράλληλα η μελέτη, η οποία έγινε με τη συλλογή στοιχείων από 8.500 παιδιά σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αποδεικνύει ότι ο ύπνος και το υπερβολικό βάρος συνδέονται. Συγκεκριμένα τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή ακόμα και παχύσαρκα. Τα παιδιά που κοιμούνται μεταξύ εννέα και δέκα ώρες την νύχτα έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, απ΄ότι τα παιδιά που κοιμούνται 11 ώρες ή και περισσότερο.

Επιπλέον, τα παιδιά που κοιμούνται εννέα ώρες ή λιγότερο, έχουν διπλάσιες ή παραπάνω πιθανότητες να είναι υπέρβαρα απ’ότι τα παιδιά που κάνουν ένα επαρκή ύπνο. Αυτή η σύνδεση είναι ιδιαίτερα εμφανής στα παιδιά του δημοτικού, αναφέρει.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία για τις συνήθειες των παιδιών σε θέματα ύπνου και θέματα υγείας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγεία του Παιδιού Δρ. Μιχάλης Τορναρίτης, δήλωσε ότι «έχουμε τα προγράμματα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο όπου τα στοιχεία δίδονται στους εκπαιδευτικούς, με το Δήμο Στροβόλου υπάρχει συνεργασία στο Ανοικτό Σχολείο με το πρόγραμμα «Υγεία του Παιδιού» με τη συμμετοχή των παιδιών και γονείς».

Το Ινστιτούτο διοργανώνει επίσης σεμινάρια για τους γονείς, στα σχολεία και προσπαθεί να δώσει τα στοιχεία που έχει για τον ύπνο αλλά και τρόπο

Keywords
Τυχαία Θέματα