Κομισιόν: Κοντά σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Τρόικας – ελληνικής Κυβέρνησης

16:32 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική Κυβέρνηση για τον καθορισμό του πακέτου των μέτρων βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο προαναγγέλλει θετική εξέλιξη και στο θέμα του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία είναι

κοντά», δήλωσε σήμερα ο Σάιμον Ο Κόνορ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. «Θέλουμε μια καλή, μια ισχυρή συμφωνία που θα επιτρέψει την υλοποίηση του προγράμματος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι φυσικό να επιθυμούμε μια κατάληξη το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Κομισιόν στο θέμα της επιμήκυνσης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ελαστικό στο θέμα αυτό γιατί επιτρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την οικονομική συγκυρία. Το κάναμε ήδη, πρόσθεσε, με την Ισπανία, τον Ιούλιο, και την Πορτογαλία την περασμένη Δευτέρα, όπου το Εurogroup και στις δύο περιπτώσεις έδωσε περισσότερο χρόνο στις χώρες αυτές για να πετύχουν τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Οι δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν την ελαστικότητα και θα κρίνουμε κατά περίπτωση, κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, η θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ της χορήγησης επιμήκυνσης στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, χαιρετίστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος άσκησε κριτική στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε γιατί εξακολουθεί να επιμένει στη σκληρή λιτότητα.

«Είμαι έκπληκτος από τη σκληρή στάση του κ. Σόιμπλε απέναντι στη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται την επιμήκυνση για να πετύχει τους στόχους. Εάν η τρόικα κινηθεί με βάση τη λογική, τότε θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως αναγκαίος ένας συνδυασμός πιέσεων για μεταρρυθμίσεις, αλλά και περισσότερος χρόνος τόσο για τις μεταρρυθμίσεις όσο και τη δημοσιονομικής προσαρμογή.

Υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκε και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό σε συνάντηση του με δημοσιογράφους επαρχιακών εφημερίδων της χώρας του. «Η σταθερότητα της ευρωζώνης περνάει από τη διάσωση της Ελλάδος και πρέπει να της δώσουμε τα μέσα και το χρόνο ώστε να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τις εισφορές των πλουσίων. Εάν χρειαστεί περισσότερο χρόνο, γιατί όχι, τόνισε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα